Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.03.2012.
10:58
Beta A

NVO: Pregovori pogoršali položaj Srba

Nevladina organizacija Omladinski centar Gračanica ocenila je danas da su razgovori predstavnika Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima samo pogoršali položaj Srba na Kosovu.

Glavni pregovarači: Borislav Stefanović i Edita Tahiri
 

U saopštenju koje je dostavljeno medijima navodi se da su informacije o razgovorima sada prisutnije u javnosti, ali da kvalitet tih informacija nije na zavidnom nivou.

"Većina učesnika ocenjuje da proces dijaloga nije dovoljno transparentan, da mediji obaveštavaju jedino o protokolarnim aspektima, a ne i o suštinskim, kao i da oprečne izjave šefova pregovaračkih timova Edite Tahiri i Borislava Stefanovića izazivaju konfuziju i iritiraju i srpsku, ali i albansku javnost", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da mladi Srbi sa Kosova ukazuju na pad poverenja prema pregovaračima u odnosu na početni period (februar-jun 2011. godine) kada su smatrali da je dijalog neophodno i pozitivno rešenje kroz koji se mogu rešavati takozvani "tehnički" problemi, odnosno doprineti unapređenju kvaliteta života srpske zajednice na Kosovu.

"Stefanoviću i Editi Tahiri zameraju što nisu prisutni u lokalnim sredinama, odnosno da nisu dovoljno informisani o stvarnim problemima i potrebama zajednice, posebno mladih i pozivaju ih da ih posete, kako bi lično doživeli ona pitanja oko kojih treba da se vode pregovori u budućnosti", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je međunarodna zajednica pristrasna prema jednoj - albanskoj strani i da su pritisci na Vladu Srbije nepravični.

"Srpsku omladinu na Kosovu posebno iritira to što nisu upoznati sa konkretnom sadržinom dogovora u Briselu, kako bi prema tome zauzeli pozitivan ili negativan stav. Smatraju da su sva dogovorena rešenja isključivo u korist albanske zajednice (dobili su mogućnost da sa kosovskim dokumentima putuju u Srbiju i predstavnici Vlade Kosova mogu da učestvuju u svim regionalnim forumima")", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova sa zvezdicom, odnosno fusnotom u kojoj se pominju Rezolucija SB UN 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde, anketirani vide isključivo kao iznuđeni ustupak Vlade Srbije koji je bio neophodan za dobijanje kandidature za Evropsku uniju.

Većina anketiranih mladih Srba sa Kosova veruje da će ta zvezdica vremenom nestati i ostati samo Kosovo, jer ključnu ulogu u dijalogu, kao i u stvarnosti, imaju moćne sile iz međunarodne zajednice, pre svega Amerika i Nemačka, koje žele da vide Kosovo kao nezavisnu državu.

Ponedeljak 26.03.2012. 12:26
Lepo je da imamo i patriotske nevladine organizacije.. Samo sto ni jedne nema u medijima za razliku od onih antisrpskih koje iskacu iz svakog coska ispirajuci mozak ljudima! Svi mediji ce MORATI menjati takvu udvornicku politiku prema zapadu! Cim pobedimo..dace Bog! Danima se ne skidaju sa svih kanala ovi sto nas dovedose do prosjackog stapa...a DSS.DVERI..SRS..I OSTALA PATRIOTSKA UDRUZENJA....KAO DA NE POSTOJE! SRAMITE SE MEDIJI SRBIJE----osim par izuzetaka kao vesti-online...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online