Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 27.03.2012.
10:52
danas.rs A

Oko 900.000 građana mogu postati beskućnici

U Srbiji živi između 800.000 i 900.000 beskućnika ili onih koji su u riziku da to postanu, pokazuju rezultati šestomesečnog istraživanja Centra za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa - Hausing centar. Beskućnici u Srbiji su pretežno muškog pola, niskog obrazovanja, nezaposleni ili angažovani na nesigurnim i slabo plaćenim poslovima.

Beskućnici u Srbiji su pretežno muškog pola, niskog obrazovanja, nezaposleni ili angažovani na nesigurnim i slabo plaćenim poslovima
 

Milena Timotijević, sociološkinja Hausing centra i koordinatorka istraživanja, kaže za Danas da su fokus ispitivanja predstavljala lica iz prihvatilišta za odrasle i stare.

- Prosečan korisnik prihvatilišta u Srbiji je muškarac, star između 51 i 65 godina, koji nikad nije bio u braku. Rođen je na teritoriji Beograda, završio je osam ili manje razreda osnovne škole, nezaposlen je više od pet godina, a svaki četvrti čak preko 10 godina - navodi Timotijevićeva. Ona dodaje da su beskućnici koji su ostali bez posla, najčešće radili fizičke poslove u državnim i društvenim preduzećima, a sada nemaju prihode ni od rada, niti od penzije.

- Iako je odrastao sa oba roditelja, oni danas nisu živi. Prosečan beskućnik nema decu, rođake ili prijatelje koji bi mu pomogli, nema ni vanbračnog partnera. Pati od zdravstvenih problema, najčešće mentalnih, ali je zdravstveno osiguran i leči se. Svaki treći korisnik prihvatilišta lečio se u psihijatrijskoj bolnici. Na pitanje šta može da učini kako bi sebi pomogao, odgovara da ne zna ili da ne može ništa sam - kaže Timotijevićeva.

Ulicama Beograda luta 3 hiljade beskućnika

Prema razultatima istraživanja, oko 40 odsto svih korisnika prihvatilišta ima probleme sa alkoholom ili drogom, od narkomanije se lečio svaki treći zavisnik, dok je problem sa alkoholom lečio tek svaki deveti. Svaki treći korisnik prihvatilišta je bio uhapšen jednom ili više puta u životu, a svaki četvrti je bio u zatvoru.

Opšti profil beskućnika u Srbiji ne razlikuje se od onih u svetu, ali određene specifičnosti postoje. Porast beskućnika u vezi je sa ekonomskom krizom. U odnosu na razvijene evropske zemlje, Srbiji nedostaje institucionalna podrška za ovu grupu stanovništva.

Vole da glasaju

- Iznenađujuće je da više od polovine beskućnika i dalje pokazuje entuzijazam da učestvuje u političkim izborima, što nije specifično za ovu populaciju, ali je moguće povezati sa predizbornim obećanjima i očekivanjima da pomoć stigne od države. Najviše konkretnih očekivanja imaju stanovnici romskih naselja, podstaknuti programima raseljavanja nehigijenskih i divljih naselja u Beogradu - ističe Milena Timotijević.

Utorak 27.03.2012. 11:13
Mnogi od ovih ljudi besciljno tumaraju gradovima Srbije i zive od socijalne pomoci umesto da odu na opustela sela..gde ima posla..praznih kuca..da osposobe neko domacinstvo..cak i malo..mogu da pocnu da rade za sebe... Sramota je da jedno jaje kosta i do 20 din.a da su sela pusta.. Bar to moze..da mu drzava NORMALNA obezbedi sa cime da pocne .. Od poljoprivrede se moze ziveti.
Utorak 27.03.2012. 10:59
Тадић верује да народ неће изабрати неизвесност, него да ће бирати дс и њега...
Utorak 27.03.2012. 11:50
U ovoj nasoj zemlji i institucije kao ova ne mogu bez englestine, Hausing centar, koja glupost! Iz samog naziva se vidi da ovi nemaju blage veze gde se nalaze i bilo kakvu dobru nameru da se stanje poboljsa, jer su stranci u vlastitoj zemlji. Gospodjo, upotrebite srpski naziv, Centar za stanovanje!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online