Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Ponedeljak 02.04.2012.
18:11
RTS A

Kosovska nagrada Sonji Biserko

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko dobitnica je priznanja za doprinos unapređenju statusa žena u društvu, koje dodeljuje Grupa žena poslanica u parlamentu samoproklamovanog Kosova. Nagradu je dobila i direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić. Čestitao Jelko Kacin.

Dobitnica priznanja za doprinos unapređenju statusa žena u društvu, koje dodeljuje Grupa žena poslanica u parlamentu samoproklamovanog Kosova: Sonja Biserko
 

"Sonja Biserko je bivša diplomatkinja i žena koja je odbila sve privilegije i odlučila da se bori protiv Slobodana Miloševića. Ona je članica Ženskog regionalnog lobija i 2007. godine je pisala pismo Savetu bezbednosti UN za priznanje Kosova", rečeno je prilikom dodele nagrade, saopštio je Helsinški odbor.

"Biserko, obična baba i protuva, da nas poštedi svojih halucinacija"

"Ovo značajno priznanje dobilo je ove godine još deset žena i muškaraca. Nagrađeni su predsednica Kosova Atifete Jahjaga, kao prva žena predsednica države u regionu i predsednik parlamenta Kosova Jakub Krasnići koji je pokazao senzibilitet za rodna pitanja i za vreme čijeg mandata je po prvi put ženska poslanička mreža dobila sopstveni budžet", navodi se u saopštenju.

Među nagrađenima su i jedina preživela devojčica iz porodice Jašari - Besarta Jašari koja je dobila priznanje za to što je uprkos velikoj ličnoj tragediji uspela da stvori novi život, dodaje su u saopštenju.

Nagradu je dobila i Nataša Kandić

Dobitnica nagrade je i pevačica Nedžmija Pageruša koja je uvek bila uzor za mlade žene na Kosovu, zatim glumica Safete Rugova za doprinos obrazovanju i unapređenju uloge žena u kosovskom teatru i urednica ženskog časopisa i borkinja za osnaživanje žena Sanie Gaši, navodi se u saopštenju.

Dobitnik nagrade je i novinar Halil Matoši koji se svojim tekstovima zalaže za ukidanje stereotipa o ženama, kao i Durate Berdohia koja je uspela da prevaziđe ratne rane i postane uspešna poslovna žena, saopštio je Helsinški odbor.

Nagrada je posthumno dodeljena i Nekibe Keljmendi, koja je uprkos velikoj ličnoj tragediji za vreme rata, kad je izgubila dva sina i supruga, neumorno radila na unapređenju položaja žena i uvek motivisala druge žene, dodaje su u saopštenju.

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin uputio je čestitku Sonji Biserko povodom nagrade.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.04.2012. 18:27
Овакав притисак непријатеља срба и Србије постао је неиздржив.Издајнике српства кад-тад дочекаће страшна казна,али увек треба поменути и Лазареву клетву,једну од најупечатљивијих.
Ponedeljak 02.04.2012. 18:59
Распале бабускере, супер вам је екипа, само вам фале још Чеда, Борис, Вук... И онда може човек слободно да распали везаних очију без бојазни да ће бити људских жртава!
Ponedeljak 02.04.2012. 19:36
dal treba reći nešto više od ovoga * Rodena je 14 februara 1948 godine u Beogradu.. Iz mesovitog je braka, od oca Srbina i majke Hrvatice. Zeljko Biserko brat Sonje Biserko poginuo je kao pripadnik Zbora narodne garde u borbama sa krajiskim Srbima. Njegova smrt teško je pogodila Sonju Biserko . Javno prica kako je osvetila bratovljevu smrt. Njena rodena sestra Ljiljana, jedno vreme nosila prezime Gligic, koja živi na Novom Beogradu, zbog njene anti srpske histerije ne kontaktira sa Sonjom. U januaru 2000 godine zajedno sa Natasom Kandic, na skupu albanskih intelektualaca sa kosova i Zapadne Evrope, odrzala je govor u Zenevi .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online