Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 10.04.2012.
02:23
B92 A

Vučić: U EU smo mogli mnogo brže

Koliko je naša zemlja napredovala u spoljnoj politici vidi se po ekonomskoj diplomatiji, a u EU smo mogli brže, kaže zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić.

Vučić: Srbija poslednja u regionu dobila status kandidata, moglo je brže
 

"Mi želimo u EU, i želimo najbolje odnose sa svim velikim zemljama, ali da nam celokupna diplomatija razmišlja o ekonomskom napretku, a to danas ne rade mnogi iz EKP-a. Neophodna je profesionalizacija i stručniji aparat, da školujemo diplomatski kadar koji nije stranački...Mi imamo direktore RTS-a među diplomatama", rekao je Vučić gostujući u emisiji "Odluka 2012", televizije B92.

"Spoljna politika je bila veoma uspešna, vođena u prethodne četiri godine na izbalansiran, racionalan način sa jasno definisanim prioritetima: diplomatska odbrana teritorije, EU, regionalna saradnja", kazao je funkcioner DS-a i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.
 

On je dodao da je Srbija dobila status kandidata, ali da je to kandidat sa važnim strateškim partnerstvom sa Kinom, kandidat sa podrškom Rusije u Savetu bezbednosti, prva zemlja zapadnog Balkana koja predsedava OEBS-om, zemlja koja može u Beogradu da okupi nesvrstane, a i zemlja sa kandidaturom za predsedavajućeg Generalne skupštine UN.

"Kad se predstavnici vlasti hvale dobijanjem statusa, zaboravljaju da kažu da smo mi poslednji u regionu, izuzev BiH, koji smo dobili status.To je moglo mnogo ranije", rekao je Vučić.
 

"Koliko smo napredovali pokazuje ekonomska diplomatija. Mogli smo imati mnogo veći priliv stranih investicija sa zapada, što bi se i desilo da je bilo manje korupcije. Mi, kao mala zemlja i zemlja od nešto više od 7 miliona građana, moramo da budemo u strateško dobrim odnosima sa velikim zemljama i zemljama u regionu. Napravljeno je nekoliko kardinalnih grešaka, mogli smo i brže ka EU i više da postignemo".

Jeremić kaže da je uveren da novac koji se iz budžeta izdvaja za diplomatske svrhe nije nenameski trošen i istakao da očekuje da će upravo to i pokazati kontrola koju u Ministarstvu spoljnih poslova trenutno obavlja državni revizor. Jeremić je istakao da je ukupan novac koji Srbija izdvaja za diplomatiju relativno nizak i da je manji nego u drugim zemljama Balkana.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.04.2012. 03:28
EU je nas cilj,mi smo njima META. Postali smo karikatura od drzave i narod bez reci,i pamcenja.
Utorak 10.04.2012. 09:36
Срби не желе у Европу. Видећеш то Вучићу кад победи коалиција СРС, ДСС & ДВЕРИ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online