Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 22.04.2012.
01:06
Beta A

"Priština sprema novi 17. mart"

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da se plaši da će Priština pokušati da "uradi nešto slično ili isto kao 17. marta 2004". "Mi imamo saznanja da se ozbiljne pripreme vrše u Prištini i zato je dobro što je pojačano prisustvo međunarodnih snaga", rekao je Bogdanović za televiziju Most iz Zvečana.

Goran Bogdanović

Pre osam godina u martu su izbili najveći etnički motivisani sukobi na Kosovu i Metohiji od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu, u kojima je 19 civila izgubilo život. Više od 900 osoba je povređeno, uništeno je ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira, a nekoliko hiljada Srba napustil je domove.

Ministar Vlade Srbije je dodao da je "došlo vreme da se reše svi nesporazumi koji opterećuju Srbe i Albance na Kosovu".

Bogdanović je naveo da je cilj srpske zajednice da i Albanci žive u miru, da kao vekovima unazad Srbi i Albanci žive jedni pored drugih, ali da se "u situaciji kada postoji napetost i kada sukob visi u vazduhu ne mogu voditi razgovori i rešavati pitanja koja nas opterećuju".

"Moramo ići u pravcu pomirenja i tolerancije, da sve etničke zajednice na Kosovu i Metohiji mogu slobodno da iskazuju svoju volju", rekao je Bogdanović i dodao da "nije dobro da izbori koje će organizovati država Srbija budu uzrok ili okidač za izbijanje sukoba".

On je ocenio da su izvori svih problema pokušaji nasilne integracije severa pokrajine u kosovske institucije.

"Mi nismo spremni za sukobe, zato tražimo od međunarodnog prisustva da pojača svoje patrole, pre svega na severu Kosova i Metohije, jer je očito da Priština pokušava da na sve načine nasilno integriše sever pokrajine u svoje institucije", rekao je Bogdanović.

Ministar je ukazao na potrebu za dijalogom i to što pre, jer se, kako je rekao, "status Kosova i Metohije mora što pre rešiti". "Srbija je donela odluku da se u pokrajini ne održe lokalni izbori ali da će sve učiniti da se parlamentarni i predsednički izbori održe na čitavoj teritoriji Kosmeta", rekao je Bogdanović i dodao da su u toku intenzivni razgovori ne samo na Kosovu već i u Evropi i svetu i da zato veruje da će oni biti održani.

Bogdanović kaže da se od lokalnih izbora odustalo da se ne bi prekršila Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i dodao da je jedan od razloga i bezbednost građana.

Komentarišući odluku rukovodstva da u Zvečanu i Zubinom Potoku održe lokalni izbore 6. maja Bogdanović je rekao da je on na vreme preneo stav države i Vlade da izbori ne treba da se održe.

"Lokalne izbore u ove dve opštine neće priznati ni ova Vlada ni neka buduća. Oni za nas nisu legitimni", rekao je Bogdanović u apelovao na rukovodstva ove dve opštine da odustanu od lokalnih izbora jer, kako je rekao, "nisu potrebni sukobi sa sopstvenom državom".

On je rekao da će za nekoliko meseci od Unmika ponovo biti zatraženo održavanje lokalnih izbora na Kosovu i objasnio da će Veća, koja budu imenovana biti sastavljena od predstavnika svih političkih stranaka koje bude postigle dobar rezultat na republićkom nivou.

Bogdanović je negativno ocenio odgovor komandanta Kfora Erharda Drevsa da neće da se sastane sa njim.

"To je još jedan pritisak na Kfor da se ne sastaje sa političkim predstavnicima države Srbije", rekao je on i dodao da će se i dalje insistirati da se sa njima sastaju da zajednički rešavaju probleme i otklanjaju opasnosti koje postoje, posebno na severu Kosova.

Bogdanović je izrazio oćekivanje da će se sa Drevsom ipak sresti jer, kao je rekao to je način da se problemi reše.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.04.2012. 01:23
Rrezervisao si ti direktan prenos preko RTS za novi 17 mart, kada ces duboko zavaljen u fotelji davati intervju o novom srpskom pokolju a ti iznenadjen i uvredjen cekaces da te primi drevs.
Nedelja 22.04.2012. 09:07
Koja nebuloza da zivimo u miru sa siptarima! Ili oni ili mi, trece nema. Oni se spremaju a mi cutimo ko strinke neke. O SRBIJO IMAS LI MALO PONOSA U SEBI !!!
Nedelja 22.04.2012. 10:29
Како да није добро што окупатори повећавају људство?! Па 2004те их је било знатно више, али шта вреди када су добили наређење да се не мешају и само су немо посматрали дивљање њихових шиптарских штићеника.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online