Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.01.2010.
03:15
Tanjug A

Studiraju u inostranstvu, aktivni i u Srbiji

Veliki broj mladih koji studiraju na univerzitetima širom sveta okuplja Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) koja je za ovu godinu najavila značajne aktivnosti i u domovini. Organizacija je osnovana 1997. godina i okuplja više od 530 članova na najznačajnijim fakultetima - od Harvarda, preko Prinstona, Ambokonija, Jejla, Oksforda... rekla je Tanjugu predstavnica O S S I Nada Nikolić.

Srpski studenti iz Soluna

"Mnogi članovi su izuzetno značajni ljudi. Organizacija će ih i promovisati jer se radi o asistentima, doktorantima na najprestižnijim fakultetima i ljudima koji su osvajali odličja na međunarodnim takmičenjima iz različtih oblasti", rekla je ona.


Nikolićeva je navela da je prijatelj organizacije i minsitar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, jedan od bivših članova OSSI -ja.


Prema njenim rečima, OSSI dva puta godišnje organizuje okupljanja svojih članova, kako bi se upoznali, ali i razmenili iskustva i stvarili kontakte koji će im pomoći u budućnosti.

Nikolićeva je objasnila da će OSSI ove godine, kroz kontakte sa velikim svetskim i domaćim kompanijama koje posluju u Srbiji, kao i sa ministarstvima, pokušati da organizuje letnje prakse za svoje članove i na taj način predzuećima obezbediti kvalitetan mladi kadar, a studentima nepophodno radno iskustvo.


Srpskim fakultetima nedostaje praksa

 

Govoreći o razlici u studiranju u Srbiji i van nje, Nikolićeva je istakla da je na fakultetima u Srbiji prisutan nedostatak prakse, tako da je obezbeđivanje radnog iskustva jedan od prioriteta organizacije.


Praksa je neophodna za svakog studenta i mora da postoji pre prijave za neki ozbiljan posao, rekla je ona i ocenila da fakulteti u Srbiji ne nude praktična znanja, a da u knjigama sa Harvarda postoje konkretni primeri, kao na primer kako doći i raditi neki posao u određenim kompanijama.


"Moje lično iskustvo govori da je jako teško studirati van svoje zemlje, jer u njoj ostaju moji prijatelji i porodica. Nije med i mleko otići samo u inostranstvo. Mnogi su stipendisti, ali se bore za sredstva koja bi im obezbedila veće mesečne prihode", rekla je Nikolićeva.

"Kontaktiraćemo ne samo sa inostranim firmama koje rade na srpskom tržištu nego i s domaćim, kao i s ministarstvima, gde bi naši studenti imali otvorena vrata da odrade praksu mesec do dva dana, koliko im obaveze dozvoljavaju", rekla je ona.


OSSI će nastaviti da podržava i organizuje aktivnosti koje za cilj imaju povezivanje mladih, jer kako je rekla, nemaju svi ista interesovanja, pa im treba obezbediti i razmenu iskustava i druženje.


Prema njenim rečima, organizacija je otvorena za "sve ljude koji su dobre volje, koji žele da se druže i nešto učine za same studente koji su u inostranstvu, ali i povežu studente koji studiraju na teritoriji Srbije sa nekim ko ima iskustva sa nekog Oksforda, Harvarda...".


Nikolićeva je objasnila da članovi organizacije mogu biti srpski studenti koji studiraju u inostranstvu, i dodala da se oni koji su zainteresovani da postanu članovi mogu prijaviti putem Internet strane na adresi www.ossi.rs.


Članstvom u OSSI mladi dobijaju ne samo jedinstvenu priliku da upoznaju kolege na fakultetima širom sveta, već i da razmenjuju inofmracije koje će im koristiti, ali i da organizovano predstave svoju zemlju u sredinama u kojima studiraju.


Kao primer takvog predstavljanja Nikolićeva je navela "srpske žurke" na Oksfordu, koje su izuzetno posećene, a predstavljaju Srbiju na jedan drugačiji način od onog koji je u prošlosti bio prisutan u svetskim medijima i javnom mnjenju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online