Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 25.04.2012.
12:41
D. N. Petrović - Vesti A

Kosovo: Srbima spremaju završni udarac

Kako se bliže izbori u Srbiji, raste napetost na severu Kosmeta gde Srbi, svakodnevno bombardovani raznim informacijama i dezinformacijama, ne znaju šta da čine. Naime, nekoliko stranaka i koalicija - DSS, SRS i URS, pozivaju Srbe da izađu na birališta i u Zubinom Potoku i Zvečanu, gde su raspisani i lokalni izbori i glasaju za odbornike novih skupština opština.

Rešili da glasaju na izborima u Srbiji: Građani Zubinog Potoka
 

Istovremeno, tri velike stranke: DS, SNS i SPS smatraju da nema uslova za održavanje lokalnih izbora i da zbog toga nisu predale svoje liste.


Sa (ne)održavanjem lokalnih izbora u Zubinom Potoku i Zvečanu (u Leposaviću i severnoj Kosovskoj Mitrovici nisu raspisani, jer su tamo izbori održani pre dve godine) povezana su i poslednja sve učestalija zveckanja oružjem na Kosmetu.


Najpre su se Albanci, njih oko 400, okupili na Bajgori, u selu Šaljska Bistrica, koje pripada Leposaviću (jedino albansko selo u opštini) da bi navodno proslavili jubilej brigade OVK-a, a u stvari glavni cilj je bio da neki od njih, naoružani do zuba, siđu do srpskih sela i Ibarske magistrale i pokažu da su spremni da intervenišu. Sve to mirno su posmatrali vojnici poljskog kontingenta Kfora i pripadnici KPS-a koji sada tvrde da ništa nisu videli, mnogo se nije uznemirila ni lokalna samouprava u Leposaviću gde su na vlasti DS i SPS.

Teraju Srbe u Tačijevu državu

U Zvečanu je predato šest, a u Zubinom Potoku četiri odborničke liste, lokalnih izbora će svakako biti, očekujemo i dobar odziv građana, na budućoj Vladi Srbije je da odluči: hoće li ih priznati ili ne - kaže Dragoslav Dobrić, predsednik Skupštine opštine Zvečan.
On naglašava da bi svako ignorisanje narodne volje značilo teranje Srba sa severa Kosmeta iz svoje države Srbije u državu Hašima Tačija.

Odmah potom iz Nemačke je stigla potvrda da šalju još 550 specijalaca, a Austrija 150 vojnika. Oglasio se i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen koji je u Evropskom parlamentu odjednom optužio Euleks da nije sposoban da sprovede svoje zadatke na severu Kosova, a dan kasnije objavljeno je da Amerikanci u Albaniju šalju još 250 specijalaca obučenih za brza reagovanja koji bi vrlo brzo mogli da stignu i do severa Pokrajine.


Srbi na severu Kosmeta ističu da su sve to pretnje i pripreme za integrisanje i ovog dela Kosova i Metohije u institucije "nezavisnog Kosmeta", a strahuje se da je sve dogovoreno sa Beogradom.


- Sve je dogovoreno, lokalnih izbora će biti, ali ih vlasti u Beogradu neće priznati, do formiranja nove Vlade Srbije ostaće sadašnja vlast, a potom će biti raspuštene sve četiri skupštine opština i formirana nova opštinske veća koja neće odražavati volju naroda, ali će biti spremna da sarađuju sa Prištinom, pa ih iz Tačijeve vlade neće nazivati paralelnim strukturama - kaže jedan ugledni i dobro obavešteni Srbin sa severa Kosmeta.


- Nakon toga, opet uz blagoslov Beograda, Priština će u opštinama na severu Kosmeta raspisati lokalne izbore za koje se priprema i deo iz Prištine plaćenih i od Beograda instruisanih Srba. Takvih je samo u Kosovskoj Mitrovici nekoliko stotina. Ako bude bilo kakvog otpora primeniće silu, zato i pojačavaju snage Kfora, KPS-a i Euleksa, navodno da čuvaju Srbe od Albanaca, a cilj im je da nas uteraju u nezavisno Kosovo i da zaštite one koji su sada na platnom spisku Tačija i koji se spremaju za njegove izbore - kaže sagovornik "Vesti".

POVEZANE VESTI

Sreda 25.04.2012. 12:45
Izdaju narod pamti večno! Prodane duše crveneće se i vaši praunuci!
Sreda 25.04.2012. 12:46
Косово и Метохију од корова очистити. Божур засадити.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online