Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 30.04.2012.
13:18
Večernje novosti A

''Kobac'' - novi srpski avion

Inženjeri i mehaničari fabrike Utva ugrađuju poslednje delove u avion "kobac", koji će se prvi put vinuti u nebo početkom sledeće godine, saznaju beogradski mediji.

Ovaj školsko-borbeni vazduhoplov najsloženiji je prozivod domaće industrije od koga se mnogo očekuje. Prvi primerak plod je rada Vojnotehničkog instituta, fabrike Utva i preduzeća Jugoimport SDPR, navode ''Novosti''.

''Kobac''

Najmlađi srpski avion ima potpis na "nosu", na koji centimetar od elise. Na njemu je nacrtan stilizovani kobac, izbačenih kandži, u jurišu na plen. Na radnu verziju već je namontiran stajni trap, staklena kabina i kontejneri za naoružanje. Ofarban je u sivu boju, sa grbom vazduhoplovstva Vojske Srbije na bokovima.

Ovaj vazduhoplov je namenjen naprednoj obuci pilota, ali i za dejstva protiv teorista, objašnjavaju tvorci ove letelice sa Vojnotehničkog instituta.

Posadu ove letelice činiće dva pilota, a biće opremljen i dvema linijama naoružanja. Hitrost je bitan faktor, pa će u horizontalnom letu postizati brzinu od 500, dok će u obrušavajućem letu dohvatati 550 kilometara na čas. Za oštar pogled "kopca" biće zaduženi savremeni navigacioni uređaji i moderne optonišanske sprave. Po zamisli konstruktora, bez ikakvih razlika, zadatke će moći da izvršava i noću i danju, pa je zbog toga naročito pogodan za izviđanje granica, prelaza, sumnjivih teritorija...

Razvoj "laste", a zatim i "kopca" udahnuo je novi život do nedavno poklekloj fabrici u Pančevu. Teško postradala u bombardovanju 1999. godine, desetkovana i posustala, Utva kroz ovu deceniju korača sa više optimizma.

"Pre nekoliko godina bili smo u teškoj situaciji, a i stečaj nije bi daleko. Zahvaljujući novim poslovima obnovili smo ljudstvo, halu i deo tehnoloških mogućnosti. Avione koji su otišli u izvoz prozivodili smo u hodu. Sada proizvodimo avione za našu vojsku, a razvili smo i četiri vrste naoružanja. Možemo da se pohvalimo da je prošle godine Utva imala prvi poslovni dobitak i da smo uspeli da rešimo problem dugovanja prema radnicima fabrike", kaže Tomislav Bjelogrlić, direktor ove fabrike.

U Utvi objašnjavaju da ih je rad na "lasti" digao na noge. Kada se krenulo u projekat, na njemu je radilo 180 zaposlenih, dok sada na njemu radi njih 330. Mladi radnici su prošli obuku, a u poslednje vreme plate se redovno isplaćuju. U fabrici kažu da su uz renovirane hale i nove mašine spremni da krenu u serijsku proizvodnju nove letelice.

Ponedeljak 30.04.2012. 14:22
e vojsko, vojsko.... pa galeb g4 je bre bio za ovo sranje DžAMBO DžET !
Ponedeljak 30.04.2012. 14:59
Ovo neka igračka? Bolje bre da pravite kanadere za gašenje požara..sada će ogromne vrućine..sve zemlje okolo nemaju dovoljno kanadera..Setimo se da su morali rusi da nam gase požare..a i u Grčkoj..C.Gori..... to je posao.a i zaštiti se i šuma koja je neprocenjiva za naš vazduh!
Ponedeljak 30.04.2012. 13:41
Čestitam vam i mnogo uspeha u daljem radu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online