Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.05.2012.
15:36
24sata.rs A

Nastavnici: Đaci su krivi za sve

Nastavnici sebe smatraju najmanje odgovornim za neuspeh đaka. Kao uzrok neuspeha navode nezainteresovanost učenika za gradivo, njihovu lenjost, nemotivisanost, izostajanje sa časa. Ovo su rezultati istraživanja do kojih je došla Dušica Malinić, saradnica Instituta za pedagoška istraživanja.

Foto: Arhiva
 

Učenici i nastavnici različito odgovaraju na pitanje šta su glavni faktori koji doprinose (ne)uspehu u školskim klupama. Istraživanje je pokazalo sklonost učenika da za negativne rezultate svesno i otvoreno krivicu pripisuju sebi, priznajući da je neuspeh posledica nedovoljnog znanja. Većina smatra da su nastavnici malo ili nimalo odgovorni. Ako se isto pitanje postavi nastavnicima, oni za neuspeh ne krive samo nedostatak znanja. Pored toga utiču i porodični problemi, izostajanje sa nastave, lenjost i nemotivisanost. Na spisku uzroka poslednje mesto zauzimaju oni sami.

Đaci o nastavnicima

68,8% učenika koji su ponavljali razred tvrdi da imaju strah od
ocenjivanja
50,8% učenika koji su uspešno završili razred tvrdi da imaju strah od ocenjivanja
73,1% učenika koji su ponavljali razred plaši se kako će nastavnik da reaguje na netačan odgovor
30,4% učenika koji su uspešno završili razred plaši se kako će nastavnik da reaguje na netačan odgovor
89,2% učenika priznaje da su dobili negativnu ocenu zato što nisu znali odgovor na postavljeno pitanje

69,4% učenika tvrdi da su znali odgovor na postavljeno pitanje, ali nisu znali kako da ga formulišu

Predavači tvrde da je njihova ličnost, kompetentnost i odnos prema đacima od zanemarljivog značaja za uspeh mladih. Više od polovine nastavnika smatra da je za pozitivnu ocenu najvažnija disciplina i da ponavljanje razreda u velikoj meri zavisi od toga koliko je učenik miran na času.

Dušica Malinić u svom radu objavljenom u najnovijem zborniku instituta za pedagoška istraživanja ukazuje na izvesne mehanizme pomoću kojih nastavnici usporavaju ili onemogućavaju napredovanje učenika. Na primer, slabim učenicima daju manje vremena da odgovore na postavljeno pitanje, češće ih kritikuju za neuspeh i ređe pohvaljuju za uspeh, posvećuju im manje pažnje i ređe stupaju u interakciju sa njima, prema njima su manje ljubazni, daju im kraće odgovore i retko prihvataju njihove ideje.

- Obrazovanje je interaktivni proces, pa odgovornost za neuspeh leži na svim učesnicima tog procesa. Ključno je da nastavnik prepozna momenat u kojem treba da podstakne učeničke potencijale. Školski neuspeh nije samo negativna ocena, već svaki propust da se razvije i koristi sopstveni potencijal - objašnjava Malinić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online