Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.05.2012.
09:56 >> 11:51h
B92 A

Bujanovac: Nema bojkota izbora

Posle hapšenja Albanaca osumnjičenih za ratne zločine tokom 2001. situacija u Bujanovcu napeta. Najavljen protest Albanaca.

 Bujanovac: Protest i bojkot izbora?

Protest zbog hapšenja njihovih sunarodnika zakazan je za podne na gradskom trgu u Bujanovcu.

Takođe, danas je održan sastanak političkih predstavnika Albanaca s juga Srbije na kom se razgovaralo i o mogućnosti bojkota izbora. Međutim, iako se pominjalo da bi oni mogli odlučiti da bojkotuju izbore 6. maja, takva odluka ipak nije donešena, saznaje B92.

"Jučerašnja akcija srpske Žandarmerije nastavak je državnog terora, koji se sprovodi nad Albancima u Bujanovcu i Preševu od 1990“, bila je prva rečenica kojom se novinarima juče u Bujanovcu obratio narodni poslanik Riza Halimi, lider Partije za demokratsko delovanje, inače najjače partije Albanaca na jugu Srbije.

On je rekao i da će Albanci pažljivo proučiti novonastalu situaciju, da neće dozvoliti da budu isprovocirani, tražeći ujedno od srpske vlade da se izjasni da li ona stoji iza akcije koju je organizovao srpski ministar policije Ivica Dačić.

Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, koji je sazvao konferenciju za novinare, rekao je da je jučerašnja akcija Žandarmerije novi pokušaj Ivice Dačića da u tom delu Srbije uvede vanredno stanje i da nikada nije ni jedan sud iz Srbije uspeo da dokaže da u Bujanovcu i Preševu postoji organizovani terorizam.

"Imali smo slučaj 2009, kada je policija upala kod sela Lučane. Tada je izvedeno nekoliko spektakularnih akcija s ciljem da se uhvate albanski teroristi. I ne samo tada, bilo je još takvih akcija ali nikada ni jedan srpski sud nije uspeo da dokaže da ovde postoji organizovani terorizam ili da su Albanci zainteresovani za nasilje“, kazao je on.

Kamberi je rekao i da je Dačić teško oštetio Partiju za demokratsko delovanje jer su pripadnici Žandarmerije juče uhvatili i prebili njihovog visokog funkcioinera Izeta Ćazimija, brata ubijenog Rizvana Ćazimija, poznatijeg kao komandant Leši, inače jednog od čelika Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca.

"Katastrofalno je po pravdu, ali svesni smo da je ovakva pravda koju nudi Vukčević, kao specijalni tužilac, i Ivica Dačić, kao ministar policije, selektivna. Katastrofalno je da se upada u tuđe kuće a da se pri tom ne pokaže nalog“, dodao je Kamberi.

Međutim, bujanovački Srbi drugačije gledaju na jučerašnju akciju Žandarmerije. Svetislav Veličković, predsednik Odbora za ljudska prava smatra da je akcija zakasnela i da ima puno razloga što je ona upravo u ovo vreme organizovana.

"Hapšenje je moglo mnogo ranije da se obavi jer su uhapšeni odavno bili poznati u policiji“, kazao je on.

Član opštinskog veća u Bujanovcu Miodrag Milković ovaj slučaj upoređuje sa oslobađajućom presudom Fatmiru Ljimaju , zbog čega je konstatovao da pravda na tamošnjem prostoru skoro da i ne postoji.

"Svakako da svi koji su činili ratne zločine treba da odgovaraju. Međutim, međunarodna zajednica, pre svega, i državice koje su stvorene raspadom bivše Jugoslavije nemaju ni moći ni želje da procesuiraju ljude koji su zaista počinili ratne zločine“, kazao je on.

Podsetimo, Žandarmerija je u četvrtak rano ujutro na jugu Srbije sprovela akciju hapšenja osumnjičenih za ratne zločine. U akciji je privedeno osam osoba i pretreseno nekoliko objekata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online