Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 07.05.2012.
13:50 >> 15:37h
Beta A

Svet se pita u čemu je Dačićeva tajna?

Ivica Dačić istinski je pobednik jučerašnjih parlamentarnih izbora u Srbiji, piše danas u internet-izdanju švajcarski dnevnik na nemačkom "Noje ciriher cajtung".

Dačić sa najbližim saradnicima uz trubače proslavljao pobedu

List navodi da će Dačić, kao i do sada, biti u poziciji moćnika bez kojeg nije moguće sastavljanje vlade, ali će to posle ovih izbora biti sa mnogo jače pozicije jer je njegova Socijalistička partija Srbije (SPS) skoro udvostručila broj glasova.

Dodaje se da je "i te kako moguće da Dačić postane predsednik vlade Srbije" i postavlja pitanje "šta je recept Dačićevog uspeha".

"Njegova ideologija izgleda kao mešavina od malo Tita, uz dodatak malo Miloševića i prstohvata 'Evrope'. Ona se sastoji od malo socijalizma, zabiberene doze nacional-populizma, ali i iz privida da postoji želja da se problemi rešavaju pragmatično. To se dopalo biračima", piše švajcarski list.

Pročitajte još: Ostali svetski mediji o srpskim izborima

Dodaje se da se takvo držanje može videti i u Dačićevim stavovima o Kosovu i Metohiji. Jer, "dok je velika većina ponavljala parole o tome da nikada neće priznati nezavisnost Kosova koje su zvučale sve više šuplje i dok je mala manjina tražila puni zaokret u tom pitanju, Dačić je zatražio da demarkaciona linija između Beograda i Prištine bude povučena južno od Ibra, da sever Kosova pripadne Srbiji i da se onda prizna Kosovo".

"To deluje pragmatično, jer odgovara onome što jeste. To što takvo rešenje na Zapadu i dalje slovi kao tabu, Dačićevim biračima ne smeta. Naprotiv", ukazuje švajcarski dnevnik.

Noje ciriher cajtung dodaje da je "svoj imidž mahera Dačić stekao kao ministar policije" koja danas "zaista radi delotvornije, procenti rešenih slučajeva su veći, i čuvari reda imaju bolji imidž".

"Nacionalistička huliganska scena i kriminalci-dobitnici prevrata u Srbiji danas se osećaju manje moćnim nego pre nekoliko godina. Pored toga, uspešna potraga za Sezanovom slikom ukradenom u Švajcarskoj, slovi kao dokaz da je u današnjoj Srbiji moguć i sofisticiran policijski rad. No, to još ne znači da je Dačić postao heroj vladavine zakona", ocenjuje list i podseća na uzajamno hapšenje funkcionera Beograda i Prištine.

U tekstu se navodi da, uprkos svemu tome, Dačićevi "nastupi proteklih meseci sa visoko uzdignutom bradom, njegove oštre izjave, pojava koja treba da deluje pomalo mačo-muški, donekle ostavljaju utisak čoveka sa sela" i deluju "neugodno".

"Sve to ostavlja gorčinu u ustima, jer Dačićeva partija ne želi da se suoči sa svojim bednim nasleđem iz devedesetih godina. To naravno nije ista partija kao tada, ali nije ni istinski nova stranka. Ako se uopšte treba nadati, onda je to u to da će narasla moć i odgovornost povećati pritisak na SPS da se izjasni o ulozi u olovnim
godinama Miloševićeve vlasti. Ali, moguće je i suprotno", smatra
"Noje cirher cajtung".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.05.2012. 14:27
"ko bi rekoo..čuda da se dese....da koferče glasove odnese..." E SRBIJOOO...PORED NA HILJADE EKSPERATA SVETSKOG GLASA I UGLEDA....OVO JE TVOJ NOVI PREMIJER ! CRVENEĆEMO SE SVI KADA NE BUDE ZNAO NI DA BEKNE NA ENGLESKOM.....AL TO NI PO JADA....ŠTA NAS ČEKA..
Utorak 08.05.2012. 06:45
Dačić izgrađuje stil dobrog komšije policajca, koji je tu ako nekome ukradu kola, obiju kuću, pa i ubiju nekog, ili za laičko rešavanje krupnih državnih pitanja. Mnogima je to simpatično, kao-narodni čovek.
Ponedeljak 07.05.2012. 15:10
Mi seljaci smo prezadovoljni sto je Dacic uspeo uz nasu pomoc da se digne iz pepela. Zaboravili smo sta znaci kad drzava stoji iza otkupa malina i kupina... Drzava da izvozi maline a ne tajkuni Tadicevi..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online