Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.05.2012.
16:29
Beta A

AFP: Kosovo, Ahilova peta Srbije u približavanju EU

Odnosi sa Kosovom pojavljuju se kao glavna prepreka u približavanju Srbije Evropskoj uniji i biće jedan od glavnih izazova buduće koalicione vlade o čijem sastavu treba da se pregovara posle izbora održanih u nedelju, piše danas agencija Frans pres.

Prolećni dan na Kosmetu

Koalicija odlazećeg predsednika Borisa Tadića izdejstvovala je u martu za Srbiju status kandidata za članstvo u EU, ali bez preciziranja datuma za početak pregovora. Brisel očekuje da Beograd nastavi pregovore o normalizaciji odnosa sa Kosovom koje je 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost, a čemu se Srbija žestoko protivi i Kosovo smatra svojom pokrajinom.

"Iako je pitanje Kosova bilo u drugom planu tokom predizborne kampanje, kojom je dominirala ekonomska kriza, proevropski nastrojen Boris Tadić i nacionalista Tomislav Nikolić koji će se suočiti u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja, biće primorani da se bave tim pitanjem bez obzira na to ko će biti pobednik", ocenjuje AFP.

Beograd i Priština počeli su u martu pod okriljem Brisela dijalog o tehničkim pitanjima u kojem je postignuto više dogovora, a nastavak se očekuje posle rezultata opštih izbora u Srbiji.

Tadić je obećao nastavak dijaloga sa Prištinom u slučaju pobede na izborima, dok eventualna vlada Nikolićeve stranke izaziva bojazni da bi bio napušten taj umereni pristup koji je Beograd do sada pokazao.

"Nekadašnji ultranacionalista, protivnik evropskog približavanja zemlje, Nikolić je", dodaje AFP, "promenio stav i sada uverava da želi da zadrži Srbiju na evropskom putu, ukazujući da je priznavanje Kosova crvena linija koju neće preći".

On nije međutim zapretio napuštanjem pregovora sa Prištinom pošto želi da, kako piše AFP, sačuva novu sliku umerenog nacionalističkog konzervativca.

"Prvi put većina koalicija koje imaju prolaz u parlament imaju isti proevropski diskurs. To je dobra vest za stabilnost u regionu i za Srbiju po pitanju evropskih integracija", rekao je politički analitičar Ognjen Pribićević.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.05.2012. 17:55
Tadici je prodao KIM cim je pregovarao sa Uck koljacima Srba i pregovarace i dalje to ne brinite bice tako!! Moja zemlja koja je ostala tamo tacno 42 hektara obradive povrsine poklonice siptarima da se sluze sa njom kako im je volja.Narode kako vas nije sramota da glasate za tog gnusobu posle predaje Hagu svih Srpskih Vojskovodja koji su nas branili u ratu od svih srpskih neprijatelja i unistene privrede i industrije i poljoprivrede privatizacijom od strane Dinkicija!! Treba da idete zajedno u tri lepe pi*ke materine i daj boze da bude jos gore vama nego sto je sada !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online