Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 09.05.2012.
14:22
Beta A

"Moguća korekcija kosovskih granica"

Bivši britanski ambasador u Srbiji Ajvor Roberts ocenio je da bi Srbija mogla da preuzme inicijativu za pronalaženje rešenja za "kosovsku zbrku zajedničkim sporazumom o korekciji granica".

Bivši britanski ambasador u Srbiji Ajvor Roberts

U autorskom tekstu za nedeljnik NIN Ajvor Roberts, član Upravnog odbora organizacije Ist-vest bridž, naveo je da je ključ balkanskih problema u rukama velikih sila, a da popularna "mantra" Londona i Vašingtona da ne treba deliti Kosovo ne mora da traje zauvek.

"Nije bilo tako davno kad su se SAD i Velika Britanija zalagale za teritorijalnu celovitost SFRJ, a pre samo desetak godina za integritet SRJ, što je, i zagarantovano Rezolucijom Saveta bezbednosti UN, koja je još na snazi. Pouka je da 'nepromenljivi' stavovi međunarodne zajednice vrlo često postaju promenljivi kada se ispostavi da su oni, prethodno zauzeti, postali neizvodljivi", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, nefleksibilnost teži da dovede do raspada pa se često pokaže da je fleksibilnost bolja kako se "ne bi sve raspalo u paramparčad".

Roberts je dodao da Srbija ima osnova da osporava nezavisnost Kosova i istovremeno se priključi Evropskoj uniji, sve dok je to osporavanje diplomatsko i nenasilno.

Birači osećaju nostalgiju za Miloševićevim vremenom

Komentarišući rezultate opštih izbora u Srbiji, Roberts je ocenio da rezultati ne najavljuju veće promene pa to možda govori o zrelosti srpskog biračkog tela koje sada bolje shvata da nije svaka promena - promena na bolje.

"Pa, ipak, snažno prisustvo bivše Miloševićeve partije, socijalista, čiji lider Ivica Dačić prednjači u trci za budućeg premijera Srbije, ukazuje na to da možda još postoji jedan deo biračkog tela koji oseća nostalgiju za tim periodom, pa su čak i zaboravili kako je Srbija bila izolovana na međunarodnom nivou i kako su oni koji su u prošlosti obećavali slavnu budućnost bili upravo ti koji su zemlju doveli do stanja raspada", naveo je Roberts. 

POVEZANE VESTI

Sreda 09.05.2012. 15:34
Средите ви ваше границе и дајте Ирској независност. За нас не брините и оставите нас већ једном на миру. ''АКО КОСОВО НИЈЕ НАШЕ, ЗАШТО ОД НАС ТРАЖЕ ДА ИМ ГА ДАМО? АКО ЈЕ ЊИХОВО, ЗАШТО ГА ОТИМАЈУ? А АКО ВЕЋ МОГУ ДА ГА ОТМУ, НЕ ЗНАМ ШТО СЕ ТОЛИКО УСТРУЧАВАЈУ?''
Sreda 09.05.2012. 15:31
С времена на време се појаве неки "бивши" да причају "нешто"... А не тако давно чинили су сасвим супротно од онога што нам данас саветују... Или су болесни или злонамерни...Ускратити им простор...
Sreda 09.05.2012. 17:45
Ma sta te boli K.... za nase granice. Menjate vi malo vase granice. MARS PSETO JEDNO !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online