Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 16.05.2012.
13:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Ostala sumnja u krađu

Dok jedni dokazuju izbornu krađu, a drugi je poriču, bliži se vreme konačnog "obračuna" kandidata za predsednika Srbije.

 

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić želi pobedu na izborima 20. maja pored ostalog i zato da bi se saznala istina o izbornoj krađi, spornim privatizacijama i aferama u Srbiji. Iako je najavljivao, nije odustao od trke jer je, kaže, "veliki greh ostaviti državu u Tadićevim rukama".


- Nemam pravo da bojkotujem izbore, jer ljudi u Srbiji hoće promene, a ne povlačenje - rekao je Nikolić koga je njegov suparnik ocenio kao "grubog tipa" koji će isprovocirati nasilje ukoliko reši da šeta ulicama protestujući zbog pretpostavke da je bilo izborne krađe.

Dveri traže nezavisnu istragu


Pokret Dveri zatražio je juče od v.d. predsednika Srbije Slavice Đukić-Dejanović da hitno formira nezavisnu državnu komisiju koja bi ispitala rezultate održanih izbora, koji su, prema oceni tog pokreta, pokradeni. Član rukovodstva Dveri Boško Obradović izjavio je na konferenciji za novinare da taj pokret ne priznaje održavanje drugog kruga predsedničkih izbora dok se ne utvrde pravi rezultati održanih izbora i najavljuje održavanje protestnog skupa u Beogradu ako Slavica Đukić- Dejanović za 48 časova ne odgovori na njihov zahtev.

- Biće problema ako moj protivkandidat bude osporavao legitimitet izbora. Ovo je veštačka atmosfera i kampanja straha. Pozivam građane da izađu na izbore i da se odbrane od kampanje nasilja - kazao je Tadić, koji je juče ponovo dobio podršku od lidera SPS-a Ivice Dačića.

Kao što je i Tomu ponovo podržao predsednik Nove Srbije (NS) Velimir Ilić. On kaže da "veruje u srpski inat" i da će "svi koji su do sada ćutali" izaći i glasati za Nikolića.


Politički analitičar Branko Radun za naš list kaže da je opozicija u pravu i da su mediji naklonjeniji strankama vladajuće koalicije, a da će dilema da li su izbori bili namešteni ili ne verovatno ostati nerazjašnjena.


- Srbija još od vremena Miloševića nije imala prljaviju kampanju. Režimske stranke su u tome prednjačile, pogotovo na javnom servisu. Opozicija je bila na udaru na televizijama, ali i u većini novina. Ostaće velika senka sumnje da li su i u kojoj meri izbori bili štelovani. Tu je bilo nekih čudnih situacija i oko biračkih spiskova - kaže Radun za "Vesti".


Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović smatra, međutim, da je teško govoriti o izbornoj krađi, jer je u izbornom procesu postojala velika kontrola.


- U izbornoj noći delovalo je da je ishod izbora prihvatljiv, a ovo sada deluje kao početak kampanje za drugi krug predsedničkih izbora - kaže Orlović.

Nesporazum ili razlaz


Lokalni odbor SNS-a u Valjevu zamenio je članove biračkih odbora iz koalicione Nove Srbije (NS) pred drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji.


- Zamenili su naših 47 članova u 118 biračkih odbora svojim aktivistima i aktivistima Grupe građana Pobeda - rekao je odbornik Nove Srbije Marko Živanović. Politička čaršija u Valjevu spekuliše kako je u pitanju ozbiljniji nesporazum naprednjaka i NS-a.

 

Otkud Tužilaštvu takav zaključak

Funkcioner SNS-a Aleksandar Vučić kazao je juče da činjenično stanje o izbornom materijalu, koji je policija preuzela od SNS-a, ne odgovara zapisniku sa bilo kog biračkog mesta u Pančevu. On je na protestu te stranke ispred Skupštine Srbije pokazao, kako je naveo, potvrdu o oduzetim predmetima, odnosno policijski zapisnik o izbornom materijalu koji je SNS u subotu predao policiji i tužilaštvu.


Vučić tvrdi da se na osnovu tog materijala broj listića i broj glasova ne poklapaju sa zapisnikom sa biračkog mesta 57 u Pančevu, sa kog, prema tvrdnji Republičkog tužilaštva, listići potiču.


- Ne znamo na osnovu čega je (portparol Tužilaštva) Tomo Zorić došao do takvog zaključka da je bilo samo krađe izbornog materijala, a ne krađe na biračkom mestu - rekao je Vučić.  

POVEZANE VESTI

Sreda 16.05.2012. 13:06
Тужилаштво ради као бранилаштво...
Sreda 16.05.2012. 13:18
Од Бодрума до џакова пуних подрума! амћење грађана Србије је кратко. У то смо се више пута уверили. За то можда постоје и оправдани разлози, јер како бисмо преживели све лажи и обмане прошлих и садашњих политичара.Да се подсетимо, Тадић је после свих лажи Бојана Пајтића, тада шефа посланичког клуба ДОС-а, Шутановца и других данас високо котираних функционера своје странке, после свих лажних авионских карти и осталих фалсификата, признао да Неда Арнерић није била у Скупштини и да су за Кори Удовички уместо ње гласали други посланици ДС-а. .
Sreda 16.05.2012. 14:08
Dveri su zakon... Ko placa pretplatu RTS-u nije normalan...Kakvu istoriju imamo,treba da nas je sramota danasnjice...Ma tadic je posten kao grupa Pink Panter...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online