Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.05.2012.
10:11
Blic A

Srbin u ”Boingu” pravio i najveći avion na svetu

Kada je mašinski inženjer Vojislav Borzanović kročio u veliki ”Boing”, dočekao ga je niko drugi do školski drug iz osnovne i srednje škole. Nekoliko godina unazad Vojislav je jedan od tridesetak naših stručnjaka koji rade u ”Boingu“, najvećoj svetskoj kompaniji za proizvodnju aviona, u Sijetlu. Do sada je najviše radio na modernizovanom džambo-džetu 747, koji sada nosi oznaku 747-8.

"Erbas A380", najveći putnički avion na svetu
 

- Da, u pogonima ”Boinga“ sada radi čitava ekipa stručnjaka iz cele bivše Jugoslavije. Eto, mene je dočekao i u snalaženju mi pomogao moj Beograđanin Predrag Lakić Lap, drug kroz kompletno školovanje. Nekada smo zajedno imali i bend - kaže Borzanović.


Posebno lep trenutak je, kaže, kada završen avion napušta fabriku i odlazi na probni let. Tada se pravi proslava za one koji su radili, njihove familije, novinare i razne goste.


Borzanović je jedan od retkih mašinskih stručnjaka za avione koji može da se pohvali radom u kompanijama ”Embraer“, ”Erbas“ i ”Boing“. Svoje stručno putešestvije započeo je u Izraelu, a nastavio u kompaniji ”Dornije” u Minhenu.


Posle nešto manje od godinu i po dana boravka tamo, firma je objavila bankrot i svi su dobili otkaze. U međuvremenu je dobio ponudu od brazilskog ”Embraera”, a posle nekoliko godina provedenih u Brazilu četiri godine je radio u ”Erbasu“ u Hamburgu, gde je radio na A380, najvećem putničkom avionu na svetu.
 

Domaće okruženje

- Mnogo mi znači i to što ima dosta naših ljudi, koji su ovde izuzetno cenjeni stručnjaci, i to ne samo u ”Boingu“, nego i u ”Majkrosoftu“ i drugim firmama. Družimo se i pomažemo kao prava porodica - kaže Voja, koji za svaki odmor obavezno dolazi u Beograd, a u toku godine ga posećuju i njegovi najbliži. - Supruga najčešće skokne, jer je sada u penziji. Sinovi su krenuli mojim stopama što se tiče struke i imaju dosta obaveza, a ćerka je još uvek gimnazijalka, tako da se viđamo kada je na raspustu.

- Avion jeste najveći, ali sam ja radio na sitnim delovima - kroz smeh kaže Borzanović. - U ovoj luci se ”Erbasova“ fabrika nalazi s druge strane reke Elbe u odnosu na grad, tako da sam brodom putovao na posao i to je bio neverovatan osećaj, posebno kada su fešte tokom praznika brodova.


Za razliku od drugih koji tamo žive okruženi svojom porodicom, on ima status ”oca na službenom putu”.


- Doputovao sam sa suprugom i ćerkom, sinovi su ostali u Beogradu, ali one su se posle godinu vratile jer im život ovde nije prijao. Naš prvi kontakt s Amerikom je bio priličan šok i u odnosu na Evropu to je stvarno drugi svet. Sijetl ima prelepu prirodu, ali je vreme uglavnom kišovito i depresivno. Doduše, ako već radiš po ceo dan, kao što se ovde najčešće radi, bolje da živiš na mestu sa lošom klimom jer onda nemaš dilemu kako da drugačije ispuniš dan. Ipak je život u Brazilu najlepši deo mog života. Jedino tada je skoro cela porodica bila sa mnom, a tamo sam i najmanje osećao nostalgiju pošto je narod veseo i druželjubiv, a čuveni karneval je stvarno spektakularan - kaže Borzanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online