Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.05.2012.
13:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Zapad kroji srpsku vladu

Posle izbora Tomislava Nikolića za predsednika Srbije još je neizvesno ko će formirati vladu, ali se sve češće može čuti kako moćne zapadne zemlje hoće da vide u Beogradu veliku koaliciju - DS i SNS.

Kakvu je poruku doneo iz EU: Miroslav Lajčak sa Tomislavom Nikolićem

Vodeći srpski političari poslednjih dana često se viđaju sa ambasadorima, a Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, izjavio je "da neke zapadne zemlje žele da DS i SNS formiraju novu republičku vladu i da je upravo to razlog što nijedna od te dve partije još uvek nije počela pregovore o formiranju nove vlade sa socijalistima".
- Imao sam nekoliko razgovora i sa demokratama i sa naprednjacima i niko mi nije izneo nikakav konkretan predlog. S druge strane, izostanak predloga DS-a i SNS-a stvara sumnje da će možda te dve stranke praviti vladu, što je želja nekih zapadnih zemalja - kazao je Dačić i dodao kako neće da bude žrtva njihovih dogovora.


Na pitanje da li bi ušao u vladu sa demokratama i naprednjacima, Dačić je odgovorio: "A šta bih radio unutra... Kako bismo se tada podelili, ko bi bio opozicija, koliko bi to potrajalo...". Interesantne su i promene "tvrdih stavova" funkcionera DS-a koji su do juče tvrdili da je koalicija sa naprednjacima nemoguća.

Šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija izjavila je da za nju koalicija sa naprednjacima "ne bi bila najsrećnije rešenje", a ne neprihvatljivo. Kako "Vesti" nezvanično saznaju, Tomislav Nikolić i Boris Tadić sastaće se u ponedeljak 28. maja u Predsedništvu Srbije.

Dačić bi samo sa Tadićem


Ivica Dačić obavestio je Miroslava Lajčaka da SPS i koalicija sa PUPS i JS insistiraju na formiranju vlade sa DS-om.


- Istakao sam da SPS i naša koalicija sa PUPS-om i JS traži brzo konstituisanje novoizabranih organa vlasti i brzom dogovoru o formiranju nove vlade, na osnovu već postignutog načelnog dogovora sa DS - rekao je Dačić.

 

Računica sa Krkobabićem


U slučaju da ne dođe do velike koalicije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije mogla bi sa svojih 12 poslanika prema pojedinim računicama biti odlučujući faktor u formiranju buduće vlade ako bi je pravili naprednjaci. Trebalo bi da oni u tom slučaju na svoju stranu privuku DSS i URS, a potencijalno bi mogli računati i na pet poslanika manjina, sve osim Mađara, koji su do sada jedini rekli da neće u koaliciju čiji bi stožer bio SNS. Potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić najavio je da će oni odluke o koalicijama donositi samostalno.

U poseti Beogradu juče je bio i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak da bi, između ostalog, srpskim zvaničnicima preneo poruke zvaničnika EU. Lajčak, koji u Srbiju dolazi u ime visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, sastao se juče sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, ali i liderima političkih stranaka. Slovačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je uoči njegove posete da će teme razgovora biti situacija u Srbiji posle opštih izbora i evropske integracije Srbije.


Profesor FPN-a Predrag Simić ocenio je da bi za Srbiju najbolje rešenje bilo da buduću vladu čini velika koalicija okupljena oko dve najveće stranke, DS-a i SNS-a.
- Svaka druga varijanta Srbiju bi približila onome što se naziva grčki scenario - rekao je Simić posle predsedničkih izbora u Srbiji.


Sličnog je mišljenja i politički analitičar Dušan Janjić koji za "Vesti" kaže da je jedina moguća varijanta srpske vlade koju će prihvatiti zapad koalicija dve najveće partije.
- Izvesno je da će zapad pritiskati Nikolića i Tadića da naprave vladu, a da li će im se priključiti i neke manje stranke videćemo - kaže Janjić.


Stav međunarodne zajednice je da je za formiranje nove vlade najvažnije da i demokrate i naprednjaci budu zadovoljni, čime bi se obezbedila stabilnost i mogućnost da se počne sa preko potrebnim reformama. Predstavnici nekoliko zapadnih zemalja jasno su stavili do znanja Tadiću i Nikoliću da bi za stabilnost zemlje najbolje bilo da DS i SNS zajedno formiraju vladu, čemu se, za sada, i jedni i drugi opiru. 

POVEZANE VESTI

Petak 25.05.2012. 14:26
zaHebani su ovi zapadni snajderi , sve sto skroje srbiji , mnogo tesno oko vrata. ali ako zelimo dugorocno bolje ovoj zemlji srbija treba da NE slusha zapad. Ne dao Bog al zivi pa videli da sns i ds naprave vladu pokajace se onih 1,5 miliona ovcica sto su glasali za tomu ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online