Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
33
Sreda 30.05.2012.
17:09
Beta A

Vesna Pešić: Tadić je srpski Al Kapone

Sociolog i samostalni poslanik u Skupštini Srbije Vesna Pešić ocenila je danas da predsednik Demokratske stranke Boris Tadić, kao gubitnik predsedničkih izbora, ne može da bude novi premijer, naročito ako se ima u vidu kako je vodio zemlju dok je bio predsednik.

Partije su bande, Tadić je Al Kapone, a za zemlju je sve bruka i sramota

Na skupu neformalne organizacije Politički forum, Pešić je rekla da bi, ukoliko Tadić postane novi premijer, to bila "bruka i sramota" za Srbiju jer je on i dok je bio predsednik, obavljao gotovo svu vlast u zemlji i bio "i premijer i tužilac i sudija i sve".

"Mi smo jedina zemlja na svetu koja hoće da se zove demokratska i koja ima predsednika koji je izgubio izbore a kome se sutra nudi više funkcija- premijera. I ne samo to, nego je on tu funkciju obavljao katastrofalno, a i dalje mu se to nudi", rekla je ona.

Pešić je rekla da je u Srbiji za vreme vlasti Demokratske stranke došlo do promene političke filozofije, po kojoj su izbori nepotrebni i po kojoj se unapred zna ko može da pobedi na izborima, a ko to ne može.

Ona je političke stranke u Srbiji uporedila sa kriminalnim klanovima i interesnim organizacijama koje dele uticaj na tržištu a njihove vođe sa vođama bandi, dok je predsednika DS-a Borisa Tadića, iz te perspektive, uporedila sa nekadašnjim čikaškim mafijašem Al Kaponeom, iz prve polovine 20. veka.

"Kao kada bi sada neko pitao: 'A zašto Al Kapone da ide na izbore?' Nema više izbora za Al Kaponea, on mora da pobedi... Čemu izbori ako su mesta unapred data, ako se zna ko će pobediti i ako su oni samo fasada demokratije? Nije to kao u srednjem veku pa da je vlast od boga", rekla je ona i dodala da je vlast u proteklom periodu bila bez ikakve kontrole i da nije mogla da prihvati nijednu nezavisnu instituciju.

Bivši visoki funkcioner Demokratske stranke i premijer Srbije Zoran Živković ocenio je da DS treba da se suoči sa izbornim porazom i dodao da ni za Srbiju ni za stranku ne bi bila propast ukoliko ta partija ne bude u narednoj vlasti.

"Pritisak na medije koji se vrši iz vrha Demokratske stranke je takav da je mene sramota", rekao je Živković i dodao da vrh DS-a treba da odgovori na pitanje kako je Tadić od prošlih izbora izgubio 800.000 glasova a stranka oko 700.000.

On je ocenio da niko u DS-u više ne može da se seti programa stranke, i da je njega teško naći i na internet sajtu, a da je umesto stranke nastala "efikasna organizacija kojoj je jedini cilj da joj predsednik postane najpopularniji".

"To bi bilo jako dobro za Srbiju, pre svega da vidi kako bi izgledala vlast bez DS-a, koji i dalje ima najveći potencijal, ali i za stranku da se vidi ko bi ostao u njoj, naročito u Predsedništvu. Da se vidi da li su ti ljudi tu došli zbog ideologije ili zbog korupcije", rekao je Živković.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.05.2012. 17:22
Valjda će još neko progledati osim nas koji ovo znamo godinama... Pešićeva se probudila....
Sreda 30.05.2012. 17:24
Zahvaljujem "Vestima-on line" što su dozvoljavaju članke i komentare koji su u suprotnosti sa idejama "Sulejmana Veličanstvenog". Svaka reč gospođe Pešić je na mestu, i Srbiji bi bilo bolje da malo više sluša njene ideje kao i ideje Voje Koštunice.
Sreda 30.05.2012. 17:45
За мене је промена ставова В. Пешић заиста веома пријатно изненађење. Све што прича је за нас са друге стране опште познато одавно, али је веома важно што сада прича и неко ко је некада био са њима. Нема никакве сумње да је реч о бандитима и антисрбима. Жалосно је само што се још не види начин на који можемо изаћи из овог беспућа...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online