Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 31.05.2012.
16:35
Beta A

Prve odluke novog predsednika

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je danas posle zvaničnog preuzimanja dužnosti polaganjem zakletve rekao da će se boriti da Srbija postane punopravni član Evrope, ali i da nikada neće odustati od Kosova i Metohije. On je govorio i o svom dogovoru sa Tadićem, formiranju nove Vlade, odnosima sa Prištinom i rešenju problema Kosova i Metohije.

Nikolić je posle polaganja zakletve rekao da se slaže sa idejom da njegov prethodnik Boris Tadić ostane da živi u dosadašnjoj rezidenciji na Dedinju, ukoliko postane novi premijer Srbije.

"To je deo našeg razgovora. Nisam želeo da selim iz te kuće gospodina Tadića, jer to meni ništa ne znači. Ja u toj kući nikada nisam bio i neće mi kruna pasti sa glave ako na korišćenje dobijem neku drugu zgradu u Beogradu", rekao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije.

On je kazao da neće da živi u svom stanu jer je to "već tri dana problem", ne samo za njegove komšije već i za čitav kraj. Dodao je da će poštovati zakon i da će se preseliti u neki od objekta koji Srbija ima na raspolaganju za predsednika.

Kada je u pitanju formiranje Vlade Nikolić je rekao da se nada da će do ponedeljka imati mandatara, jer je "jasno da nema vremena za čekanje".

"Nadam se da će pregovori koje od 6. maja vode Demokratska stranka i koalicija oko Socijalističke partije Srbije uroditi plodom", rekao je Nikolić novinarima u Skupštini.

Naveo je da će, ako do ponedeljka ne bude mandatara, nastaviti da "pritiska" političke stranke i da organizuje konsultacije sa izbornim listama koje su ušle u parlament.


Ponedeljak će biti i dan kada će političkim strankama ponuditi da se saglase o rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Nikolić je novinarima rekao da razgovori Beograda i Prištine mogu odmah da budu nastavljeni, a da će on sva saznanja o eventualnim uslovljavanjima Brisela podeliti sa građanima Srbije.

"To što će da se desi na Kosovu nije u rukama jedne političke stranke, već u rukama svih građana Srbije i o tome će oni svakako, šta god mi odlučili, morati da reše na referendumu", kazao je Nikolić.

On je rekao da će pošto se 14. juna vrati iz Brisela, gde će sa zvaničnicima, između ostalog, razgovarati i o pitanju Kosova, građanima iskreno preneti sve o čemu budu razgovarali.

"Postoje indicije da će Evropa ubrzavati proces odlučivanja o pregovorima i povezanosti odlučivanja o pregovorima sa odlučivanjem o završetku pregovora sa Prištinom. Ja vam obećavam da ću kada se 14. juna vratim iz Brisela da vam prenesem šta je to i da na tome pokušavam da stvaram konsenzus na pitanjima, na rešenjima koja ponudi Evropska unija, ja ću morati da stvaram konsenzus", kazao je novi predsednik Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.05.2012. 16:42
Mi već znamo da nam EU sprema "svilen gajtan" vezano za kosovo.. U redu je i pošteno da se ljudi odluče na referendumu da li su za odricanje od dela teritorije i dalja uslovljavanja i ucene zapada..ili za neutralni put..partnerski odnos sa svima..bez ulaska u EU.kao što je predložio i cenjeni Dr,Koštunica... Ali...pre toga bi bilo lepo da se oslobode mediji koji su ogromnom većinom u rukama diktatora i njegovih ljudi..da se narodu kaže prava istina o krađama,dugovima,perspektivama.... Ja bih lično jako cenio da predsednik Nikolić pokrene to pitanje i smenu Tijanića i ostalih..jer ovo jednoumlje medija samo potvrđije da diktator ne odustaje od dalje pljačke države i prikrivanja saučesnika.
Petak 01.06.2012. 08:35
Tadić se nije ni spremao da se seli, znao je da će biti ili predsednik, ili premijer.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online