Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 13.06.2012.
12:01
Z. Marjanović - Vesti A

"Toma se probudio, narod još sanja"

Iako za sebe tvrdi da je "apsolutno apolitičan", Dobrica Erić, jedan od najvećih srpskih pesnika uz čije su stihove stasavale generacije, priznaje za "Vesti" da ne može sakriti gađenje nad ponašanjem dela srpskih političara koji ne odustaju od urušavanja ugleda demokratski izabranog predsednika Srbije.

Dobrica Erić zbunjen napadima na Tomislava Nikolića, koga je narod izabrao za predsednika Srbije
 

- U raznim godinama o Tomislavu Nikoliću sam imao razna mišljenja, a sada sam, kao čovek kome je politika prilično nepoznata oblast, prilično zbunjen orkestriranim napadima na čoveka kome je narod dao poverenje - kaže Erić.


Kako vi to objašnjavate?
- Po meni, sve je počelo one noći kada je bilo jasno da je Nikolić pobedio. Odjednom su svi počeli da ga podsećaju na predsednička prava i obaveze po Ustavu, odnosno, slali su mu poruku da ta njegova ovlašćenja i nisu ništa posebno u odnosu na premijera. Da ne pominjem sumnje u njegovu diplomu, pa izjave o Vukovaru, Srebrenici...


Najozbiljniji napadi odnose se na izajvu o Srebrenici?
- Ne razumem zbog čega ga napadaju. Konačno se pojavio Srbin koji može to da kaže, ali mislim da još nije rekao sve. Tek je počeo da govori. Nadam se da će progovoriti i o hiljadama nestalih Srba jer je poslednjih decenija nastradalo i nestalo više Srba nego za pet vekova pod Turcima.


Da li su napadi na Nikolića odraz straha nekih političara?
- Naravno, pre svih plaše se "žuti" (DS, op.a). Ali ne samo oni, naše društvo mora da se izleči i aktivnosti od mnogih nevladinih organizacija, onih koje vode razne Satane Gandić i Vonje Serko koje već dvadeset godina pljuju po narodu Srbije. Srbija mora da se oslobodi i nekih političara, nadam se da će Nikolić zaviriti u dokumente i otkriti ko je i koliko ukrao i ojadio ovaj narod, i za čiji račun je radio. Samo da jedan od njih da "propeva", imperija će im se srušiti kao kula od karata. Ako se to desi, biću veoma srećan čovek.


Predsednika Nikolića očekuju i drugi veliki problemi, da li će moći sa njima da se izbori?
- Ne znam, jer ne znam šta hoće. Ako mu je bio cilj samo da pobedi, taj cilj je postigao, ali kako će mu biti da bude domaćin kuće u kojoj je sve pokradeno i upropašeno, ostaje da se vidi. On je svoj san da bude predsednik Srbije ostvario, ali videćemo da li će i narod ostvariti svoj san da živi bolje.


Ima li nade za Srbiju?
- Ima, i to ću izraziti na način na koji najbolje umem, stihom:
Da ne rastrgnu zveri/Bog nam podari Dveri/I reče: tu vam je spas!
Iako nisam član Dveri, uveren sam da organizacija koja se oslanja na tradiciju, crkvu i srpstvo može mnogo toga da promeni u Srbiji. Sada su bili onemogućeni jer je to bio nalog sa zapada, ali mislim da njihovo vreme tek dolazi.

Na pitanje koliko će Nikoliću biti teško na predsedničkoj funkciji, Dobrica Erić je odgovorio stihovima koji su pred vama






 

POVEZANE VESTI

Sreda 13.06.2012. 12:10
Pišite Vi samo Dobrice i dalje pesme, pustite politiku, ne morate biti Nikolićev advokat.
Sreda 13.06.2012. 12:12
Tako je Dobri.ziveo na mnogaja ljeta!!!! Srbin iz srca srbije smeta dodjosima i komunjarama pre svih lopovima. Svim srcem sam sada za dveri. A i vesti-online su sve hrabrije i hrabrije u otkrivanju realnog stanja uSrbiji. Srbija je vecna dok su joj deca verna!!!
Sreda 13.06.2012. 12:25
Tako je Dobrice ! DVERI DOLAZE I DONOSE POŠTENJE I BRIGU O PORODICI !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online