Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 15.06.2012.
03:44
Večernje novosti A

Stefanović: Obmana da nema fusnote

Sporazum o regionalnom predstavljanju neće moći da se primenjuje ako dogovoreni tekst fusnote ne bude ispisan na pločici ispred kosovskih zvaničnika. Predstavnici Srbije neće učestvovati u novoj obmani, da na pločici piše samo Kosovo sa zvezdicom.

Borislav Stefanović: To što sada Kuper i kosovski Albanci krivotvore sporazume nema veze sa mnom
 

To je u intervjuu za "Večernje novosti" izjavio Borko Stefanović, šef državnog pregovaračkog tima, u dijalogu Beograda i Prištine, koji optužuje posrednika Roberta Kupera da je sada otvoreno stao na stranu kosovskih Albanaca.


Kuper tvrdi da nije ni dogovoreno da fusnota piše na pločici već samo u pratećim dokumentima. Šta stvarno piše u sporazumu koji ste postigli sa Aditom Tahiri?

- U sporazumu piše da na pločici mora da stoji objašnjenje ili fusnota, da je predstavljanje Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde. O tome su obaveštene sve članice EU, SAD i regionalne organizacije. Sadašnje interpretacije predstavljaju rušenje teško postignutog kompromisa.


Znači, ukoliko nema fusnote na pločici, Srbija ne učestvuje na skupovima?

- Državni zvaničnici imaju preciznu instrukciju Vlade Srbije da učestvuju samo na regionalnim skupovima gde je Kosovo predstavljeno u skladu sa dogovorom. Stvari su potpuno jasne. Fusnota mora da bude jasno istaknuta.
 

Ništa ne krijem, sve sam radio javno

Predsednik Nikolić je obećao srpskim liderima sa severa KiM da će im dostaviti sve sporazume koje ste postigli u Briselu? Može li se desiti da u javnost isplivaju i neki nepoznati detalji dijaloga?
- To je apsolutno isključeno. Svi sporazumi koje smo postigli okačeni su na sajtu Vlade, o detaljima su obavešteni parlament, poslanici, skupštinski Odbor za KiM i celokupna javnost. Nikada ništa nisam krio i dnevno sam izveštavao i institucije i građane o svemu dogovorenom. To što sada Kuper i kosovski Albanci krivotvore sporazume nema veze sa mnom.

Otkuda onda odjednom ova nova Kuperova interpretacija?

- Očigledno je da Kuper sada saučestvuje u rušenju postignutih dogovora, a nečija namera je da se za to optuži srpska strana. Međunarodne diplomate koje su se ponašale kao Kuper, obično su kasnije bile zainteresovane i za uljne škriljce, energetsko bogatstvo ili telekomunikacije na Kosovu. On samog sebe diskredituje kao posrednika u dijalogu.


Ali, sad vidimo i da se dogovor o automobilskim tablicama sada "drugačije čita", pa se obeležja Srbije zabranjuju i na severu KiM. Odjednom, ništa nije dogovoreno...

- Dogovorom o slobodi kretanja nije bilo predviđeno da Srbi severno od Ibra koriste kosovske registarske tablice. Vrlo jasno smo istakli da se odredba ne odnosi na sever KiM koji ima svoje specifičnosti. Očigledno je da se ponovo stvara dubok jaz nepoverenja između Prištine i Beograda. Ne znam kome to uopšte može da koristi.


Kako će uopšte da se nastavi dijalog kada i postignute sporazume svako tumači na svoj način?

- Kada se formira nova Vlada Srbije, ona će, u dogovoru sa predsednikom države, da se dogovori o daljim koracima države u pregovaračkom procesu. Korisno je da se dođe do jedinstvene strategije. Postoje ideje da se dijalog podigne i na politički nivo, što bi možda bilo dobro. Važno je da državna politika nastavi da se vodi mudro i u nacionalnom interesu, bez mitingaških parola i krupnih reči iza kojih ne stoji ama baš nikakav rezultat.

POVEZANE VESTI

Petak 15.06.2012. 05:57
Svi politicari ovog sveta rade na ugledu svoje zemlje i na korist svojih gradjanja. Samo prokletni Srbin radi protiv svog naroda DOKLE BRE VISE. Narod radi vase politike vecinski gladuje a KosMet nije vase licno zemljiste da ga vi postepeno prodajete, vasi lazni dogovori nas vode u vecu nevolju.
Petak 15.06.2012. 10:02
obmana na obmanu , vise tebi nikko ne veruje ... idi si ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online