Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 17.06.2012.
06:54
Z. Marjanović - Vesti A

Suve šljive u čokoladi

U Donjoj Šatornji, selu koje se nalazi u samom podnožju planine Rudnik, danas ima oko 30 kuća Prokića koji su se u ovo selo, prema knjigama koje se čuvaju u manastiru Nikolje, doselili 1654. godine iz okoline Debelog brda. Kada su se Prokići doselili u Donju Šatornju, zapisano je u manastirskim knjigama, bili su vični gajenju voća i ta tradicija je očuvana do danas. Tradiciju predaka nastavio je Radiša Prokić, a istim putem idu i Radišini sinovi 38-godišnji Marko i 22-godišnji Miloš, koji se bave proizvodnjom i preradom voća, ali na mnogo savremeniji način.

Radiša Proklić sa svojim proizvodima
 






- Ja sam, prema mom računu, četrnaesta ili petnaesta generacija Prokića. Od predaka sam nasledio ono što je njima oduvek bilo najvažnije u životu a to je umeće gajenja voća od kojeg smo svi živeli. Nedavno sam pronašao kvitu (priznanicu) iz 1850. godine na ime mog čukundede Dragutina Prokić, koji je nekom trgovcu u Topoli prodao pune kanate sušenih šljiva. Tradiciju gajenja i sušenja šljiva nastavio je moj pradeda Radojko, pa deda Bogomir, otac Dragutin koji je dobio ime po mom čukundedi, ja se bavim voćarstvom i sušenjem šljiva, a tradiciju nastavljaju i moji sinovi. Nadam se da će i njihovi sinovi, ako bude sreće, nastaviti da se bave voćarstvom - kaže za "Vesti" Radiša Prokić.


Nekada su suve šljive sušene u drvenim seoskim mišanama bile jedan od najvažnijih poljoprivrednih proizvoda, a suve šljive iz Srbije bile su veoma cenjene na evropskim trpezama. Međutim, menjaju se i vremena i zahtevi potrošača, što je Radiša Prokić na vreme shvatio i otpočeo sušenje šljiva, ali i drugog voća, na sasvim drugačiji i savremeniji način.

Nastavio tradiciju porodice: Marko Prokić
 


- Vreme sušenih šljiva nije prošlo, ali srpski voćari moraju da se prilagode savremenim zahtevima tržišta. Šljivu i dalje sušimo i na tradicionalni način, ali veći deo količine sušene šljive ćemo čokoladirati i dobiti neverovatno ukusnu i traženu poslastica. Takođe, ove godine otpočeli smo proizvodnju čipsa od jabuke, odnosno, sušene jabuke u listićima što je, takođe, veoma traženi proizvod na tržištu. Dalje, od ove godine počinjemo proizvodnju i sušene i čokoladirane maline i kupine tako da više nećemo prodavati sirovinu, već finalni proizvod. Ipak, najveće interesovanje na tržištu je za sušenu aroniju, aroniju u čokoladi i za čaj od aronije - objašnjava Marko Prokić, vlasnik preduzeća Šljivko i nastavljač tradicije Prokića.


U Srbiji nije retkost da neko napravi dobar proizvod, ali je pravilo da postoje problemi prilikom prodaje tog proizvoda, a posebni problem nastaje i kada prodatu robu treba naplatiti.

Čokoladiziraju se najbolje suve šljive
 


- Nama to nije problem jer svi proizvodi su apsolutno ekološki čisti, za šta imamo sve sertifikate, a prodajemo ih specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane. Sve količine suve obične i čokoladirane suve šljive, aronije i jabuke se prodaju u rekordnom vremenu tako da za budućnost, bar prema prvim rezultatima, ne brinemo, a uskoro čemo naše proizvode plasirati i na evropskom tržištu - ističe Radiša Prokić.
 

Pozlaćeno Jevanđelje

Radiša Prokić je veoma ponosan na svoje pretke koji su opstajali zahvaljujući voću, a posebno prizvodnjom suvih šljiva. Ipak, važno mesto pripada Iliji Prokiću.
- Ilija Prokić, i sam voćar pre nego što je postao ustanik, imao je čin šabačkog katane i bio je veoma poštovan u dinastiji Obrenović. Kao veoma vispren čovek za svoje vreme, ali i čovek od poverenja dinastije Obrenović, Ilija je od 1830. do 1837. godine u ime Kneževine Srbije službovao u Rusiji u svojstvu pregovarača ili ambasadora. Ilija je iz Rusije doneo i pozlaćeno Jevanđelje po Jovanu koje je u ime porodice Prokić poklonio manastiru Nikolje. Jevanđelje je moj otac Dragutin 1949. uzeo iz manastira i krio ga je u kući od komunista koji su imali nameru da ga uzmu. Jevanđelje je bilo sakriveno i iznosilo se samo jednom godišnje i to je mogla da uradi samo muška glava. Kada je otac Dragutin 1991. godine procenio da je prošla opasnost, vratio ga je manastiru. 

Nedelja 17.06.2012. 07:19
Bilo bi dobro da se proba čokoladirana suva šljiva.
Nedelja 17.06.2012. 07:29
Tako se radi. Svaka cast!
Nedelja 17.06.2012. 07:34
Pozdrav Prokicima i njihovom modernom nacinu susenja sljiva. Ovo je super prilog o vocu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online