Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 21.06.2012.
16:02
Beta A

Stanković: Nova vlada da reši dugovanja u zdravstvu

Nova Vlada Srbije će morati da reši dugovanja u zdravstvenom sistemu, s obzirom da je poništena odluka prethodne vlade koju nije prihvatila farmaceutska industrija, izjavio je danas ministar zdravlja Srbije u tehničkoj vladi Zoran Stanković.

"Rekli smo javnosti osnovne probleme zdravstva i između ostalog to da pravni subjekti ne uplaćuju zdravstveno osiguranje za svoje radnike. Zdravstvene ustanove danas duguju oko 300 miliona evra što dobavljačima lekova, što za energente ili po drugoj osnovi", rekao je ministar novinarima tokom skupa "Da li je srpsko zdravstvo najgore u Evropi?".

Zdravstvene ustanove duguju 300 miliona evra dobavljačima lekova

Stanković je istakao da je to predočio Vladi koja je sa zakašnjenjem donela odluku koju je farmaceutska industrija, kako je kazao, u prvi mah prihvatila, a kasnije nije, posle čega je i poništena.

Stanković je podsetio da je osnovni problem neuplaćivanje doprinosa Republičkom fondu za zdravstveno osiguranja (RFZO) koji finansira zdravstvene ustanove. On je naveo da je budžet Ministarstva zdravlja od 35 miliona evra upola manji nego 2007, a budžet RFZO od dve milijarde evra, iz kojeg se između ostalog plaćaju lekovi i plate, nije dovoljan sa funkcionisanje zdravstvenog sistema.

"Nisam zadovoljan stanjem u zdravstvenom sistemu, ali svi problemi i nedostatak pravne regulative, finansijske discipline i nedostatak utvrđivanja odgovornosti u prethodnom periodu opterećuje zdravstveni sistem i danas", rekao je Stanković povodom rangiranja Srbije na poslednje od 34 evropske zemlje po kvalitetu zdravstvenih usluga, što je tema današnjeg skupa.

Izveštaj o tome, predstavljen Evropskom parlamentu, sačinila je holandska organizacija ''Health Powerhouse''. U izradi, po rečima Stankovića, ništa nije zvanično zatraženo iz Ministarstva zdravlja.

"Ako neko danas pokušava da prikaže da se ništa ne radi protiv korupcije, moram da pitam šta je sa Institutom za onkologiju u Sremskoj Mitrovici. Tamo je bilo sedam osam inspekcija - budžetskih, UBPOK-a, ministarstva zdravlja i drugih, i ustanovili su stanje predali slučaj pravosuđu i tužilaštvu. Šta dalje da uradi zdravstveni sistem? Da li da vodimo istragu i utvrđujemo krivicu ili to treba neko drugi?", upitao je on.

Stanković je dodao da treba utvrditi ko i pod kojim okolnostima iznosi "neke podatke".

"Ja bi vas zamolio, počnite od mene, ali onda vidite šta su ti ljudi do sada ostvarili u zdravstvenom sistemu", kazao je ministar.

Četvrtak 21.06.2012. 16:23
Uvesti propis da se politicari moraju leciti samo u Srbiji i to SAMO u "DONJI KRIVODOL" .... zbraniti da idu u inostranstvo.!
Četvrtak 21.06.2012. 16:15
Većina firmi NEMA odakle da uplati ni doprinose ni plate ! Mnoge su već propale..mnoge u stečaju..a na hiljade neće dočekati kraj godine! Jedine pare koje možete uzeti su porez na imovinu bogataša..ali to ne smete jer će to kačiti vas sa vlasti i vašu ekipu lopova !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online