Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 29.06.2012.
17:21
Blic A

DS isključila Čanka u Vojvodini?

Posle zaokreta SPS u pregovorima o formiranju republičke vlade, u pokrajinskoj ispostavi Demokratske stranke u igri je sasvim drugačija kombinatorika. Kako "Blic" saznaje, buduća pokrajinska većina ne isključuje socijaliste, već Ligu socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka. Stoga je još neizvesno koje će stranke učestvovati u formiranju vojvođanske vlade, gde DS gotovo sam ima apsolutnu većinu. Neizvesno je i ko će biti partneri demokratama u mnogim gradovima u pokrajini, pa i Novom Sadu.

Lider LSV-a Nenad Čanak
 

Budući da su socijalisti svoj opstanak u pokrajinskoj vlasti doveli u pitanje stranački prvaci iz vojvođanskog dela DS kažu da će pokrajinsku vladu formirati samo sa SVM pošto nisu više spremni da trpe ucene Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Veliki zahtevi

Razlog za razlaz LSV i DS u Novom Sadu, kako "Blic" nezvanično saznaje, jeste veliki zahtev ligaša, koji su tražili ili mesto gradonačelnika ili predsednika gradskog parlamenta, čelno mesto u Zavodu za izgradnju grada, što je imala DS. LSV je insistrirala na pet predstavika u novoj gradskoj vladi uključujući i finansije, nekoliko javnih preduzeća i na kraju promene gradskog statuta, s kojim bi se ograničila prava gradonačelnika u slučaju da to mesto pripadne DS.

Da je u pregovorima između DS-a i LSV-a debelo zapelo potvrđuje glavni pregovorač ispred LSV-a Bojan Kostreš.


- U ovom trenutku izvesnija je gradska vlast u Novom Sadu u kojoj neće biti Lige socijaldemokrata Vojvodine, a činiće je DS, SPS, DSS, SRS i "Dveri" ukoliko se takva odluka donese LSV će sa velikim zadovoljstvom otići u opoziciji - kaže Kostreš.


Što se eventualnog učešća SPS-a u pokrajinskoj vlasti tiče, on je izričit da za njih nema mesta “sad kada je ozvaničena koalicija između socijalista, naprednjaka i URS-a u republičkom parlamentu i dogovoreno formiranje nove vlade” .


- Nama je DS dugogodišnji partner, ali ako DS može i s Ligom i s "Dverima" i ako im je najvažnije to da budu u vlasti bez obzira na to s kim su, onda neka im je srećan put - naglasio je zamenik predsednika LSV-a.


U Vojvođanskom odboru DS podsećaju da je njihova stranka “za sada na pokrajinskom nivou napravila koaliciju samo sa SVM kao i sa jednim poslanikom LDP i da će sa eventualni partnerima tek razgovarati.


Lider Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor, podseća da je njegova stranka odbila poziv socijalista o učešću u formiranju republičke vlade zbog sporazuma sa DS.


- Što se tiče sastava pokrajinske vlade, nije na meni da odlučujem, već na mandataru - kaže Pastor.

POVEZANE VESTI

Petak 29.06.2012. 17:34
neka neka samo napred kako se kaze SLEDECI ko je na redu ldp bi voleo da dobije po kopitima kao i ovaj papkar
Petak 29.06.2012. 17:36
Само нека се свађају, што више то чине боље их Народ упознаје.
Petak 29.06.2012. 19:27
Буцо лазмисља. Мора да се припази, да не добије жуљ на мозгу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online