Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 04.07.2012.
09:19
Politika rs A

Vruće teme tek slede sa Kosovom?

Dogovor delegacija Beograda i Prištine o energetici i telekomunikacijama nije postignut zbog prevelikih zahteva albanske strane, piše Politika.

Vruće teme tek ttreba da se stave na sto
 

Taj list piše da uprkos izjavama učesnika dijaloga Beograd- Priština da su najspornije tačke stavljene ad akta, to ipak nije tako. Ne samo da mnogo toga ključnog nije dogovoreno, nego novu vladu Srbije tek čekaju teme, poput energetike ili telekomunikacija, oko kojih do sada nije bilo moguće naći nikakvo rešenje iole prihvatljivo za obe strane.

Takođe, neki od sporazuma se još ne primenjuju ili zbog toga što se različito tumače ili zbog toga što mora da ih "aminuje" nova srpska vlada.

Prema najavi Aleksandra Vučića, zamenika predsednika Srpske napredne stranke, ako u novoj vladi bude njegova stranka ona će primeniti sve ono na šta se obavezala dosadašnja vlada, "a ono što nije – ostaje na nama da o tome razgovaramo i nađemo rešenje u interesu naroda i države". To, kako je rekao, neće biti lako i jednostavno, jer se prethodna vlada već obavezala da ispuni određene stvari.

 

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj najavio je da neće biti narednih sastanaka dok se postignuti sporazumi ne ostvare, a posebno imajući u vidu jedan za Kosovo izuzetno značajan sporazum kao što je integrisano upravljanje granicom.

A uz tehnička pitanja, kako se najavljuje, trebalo bi da počne i politički dijalog koji bi podrazumevao definisanje statusa severa Kosova, njegovog ustrojstva, pitanje srpskih manastira i crkava, garancije za Srbe južno od Ibra i pitanja imovine.

Režim na administrativnim prelazima je, kako za Politiku podseća Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Srbije, dogovoren, ali se on još ne primenjuje jer tehnički protokol koji to pitanje detaljnije reguliše mora da potpiše predstavnik nove vlade.

Kako je dogovoreno, administrativni prelazi će biti jedinstveni, to jest neće više postojati dva prelaza nego jedan i tuće biti prisutni predstavnici srpske policije, službenici Ministarstva finansija, Euleksa, kosovska policija i "carinski svedoci" sa Kosova. Prema sporazumu prelazi Jarinje i Brnjak izdvojeni su u odnosu na ostale i na njima će Euleks imati izvršnu funkciju.

Jedan od dogovora koji se ne sprovodi je i onaj o regionalnom predstavljanju Prištine. Novi srpski tim trebalo bi da utanači konačno gde i kako će se koristiti "zvezdica sa fusnotom" koja pojašnjava status Kosova. Nije u potpunosti, kako kaže Stefanović, primenjen ni dogovor o ustupanju kopija matičnih knjiga i katastra za sve opštine.

"Pregovaralo se i o energetici i telekomunikacijama, ali nije postignut nikakav dogovor i to je jedna od stvari koje će morati da rešava novi pregovarački tim. Od nas se traži da priznamo posebnost kosovskog energetskog sistema i da faktički sve objekte i infrastrukturu koja je na severu u rukama Elektroprivrede Srbije predamo kosovskoj elektroenergetskoj agenciji, uključujući i Valač, veliku tranzitnu trafostanicu, koja je strateški važna za snabdevanje električnom energijom severa Kosova, kao i hidroenergetski sistem Gazivode", objašnjava Stefanović.

To je, kako ističe, za srpski pregovarački tim bilo neprihvatljivo, ali "ne znam da li će biti za novu vladu". Kad je reč o Telekomu, problem je, kaže, ne samo u pozivnom broju već i u tome šta će biti sa imovinom Telekoma i frekvencijom Telekoma južno od Ibra.

Od ranije, da podsetimo postoje zahtevi da se ukine sud u Kosovskoj Mitrovici, ali i da se ukinu druge institucije države Srbije na severu Kosova koje su za Zapad "paralelne institucije".

POVEZANE VESTI

Sreda 04.07.2012. 09:35
Све што је договорила претходна издајничка влада, Вучић ће да испуни, а оно што нису оно ће исто тако да. "договоре". Сумња ли још увек неко да између СНС и ДС заправо нема разлике?
Sreda 04.07.2012. 12:40
Koja zamena stvari pise: "Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj najavio je da neće biti narednih sastanaka dok se postignuti sporazumi ne ostvare, . ." Pa zasto uopste ove izdajice pregovaraju kad nisu ispunjeni svi sporazumi iz :Kumanovskog sporazuma". Znamo zasto zapad to radi, i radice dok ne unisti Srpski narod. Ali ZASTO to rade "takozvani" srpski pregovaraci. Ustvari mislim da svi mi znamo zasto to rade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online