Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 04.07.2012.
13:13 >> 14:03h
Beta A

Nikolić oficirima uručio sablje i plakete

Oficirima koji su završili Visoke studije bezbednosti i odbrane i Generalšatabno usavršavanje su u Beogradu uručene oficirske sablje i plakete. Na svečanosti u Domu Narodne skupštine predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je oficirske sablje oficirima 55. klase Generalštabnog usavršavanja koje je završilo 36 oficira Vojske Srbije i tri iz BiH.

Oficirske sablje Nikolić je prvo uručio potpukovniku Vangelu Milkovskom prvom u rangu sa prosekom ocena 9,80, kao i drugom i trećem u rangu potpukovnicima Zoranu Dragičeviću i Nenadu Sretenoviću.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio je plakete sa oznakama polaznicima 1. klase Visoke studije bezbednosti i odbrane, kojih je 13 iz Srbije i dvojica iz BiH.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestotao je uspešan završetak školovanja polaznicima 1. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 55. klasi Generalštabnog usavršavanja. Predsednik je poručio da su usavršavanjem osposobljeni da daju odgovor svim bezbednosnom izazovima.

Nikolić je posebno pozdravio pripadnike inostranih armija koji su se usavršavali zajedno sa pripadnicima VS. Ocenio je da su oni dokaz da zemlje iz kojih dolazem imaju poverenja u vojno školstvo Srbije i da je to pokazatelj da Vojna akademija predstavlja vodeću visokoškolsku ustanovu regiona.

"Srbija danas aktivno doprinosi stabilnosti i bezbednosti u regionu. Srbija teži da svoj doprinos maksimalno ostavari kroz saradnju sa susedima i međunarodnom zajednicom", kazao je Nikolić i ocenio da se Srbija oduvek zalagala za miroljubivo rešavanje otvorenih pitanja i za poštovanje principa međunarodnog prava.

On je ocenio da integracijom u evroposke tokove Srbija ima priliku za opšti napredak i da, istovremeno, pripadnici VS imaju priliku da kroz međuarmijsku saradnju pokažu Evropi i svetu kvalitet svog školovanja i usavršavanja.

Nikolić je diplomcima ukazao da oni nastavljaju časnu vojnu istoriju i tradiciju, da ih obavezuje istorija, temelj na kojem će se graditi i raditi na izgradnji mira i stabilnosti.

Predsednik Srbije je ukazao da je Vojska Srbije na prvom mesto po poverenju građana među državnim institucijama i da teži standardima najmodernijih na svetu.

"Učešće u mirovnim misijama od velikog je značaja za međunarodni ugled Srbije i za ostvarivanje interesa Srbije. Saradnjom sa drugim armijama sveta u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, na najbolji način se promoviše ugled vojske i zemlja", poručio je Nikolić i ocenio da je, sa tako reformisanom vojskom i vojnim školstvom, Srbija spremna da zajedno sa ostalim evropskim zemljama učestvuje u rešavanju svih problema.

Na početku svečanosti Hor Vojne akademije je izveo himnu Srbije "Bože pravde".

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mile Jelić čestitao je mladim oficirima uspeh i poželeo im sreću u daljem školovanju. Jelić je kazao da je Škola nacionalne odbrane Vojne akademije jedinstvena obrazovna celina sa potencijalima koji mogu da zadovolje i potrebe regiona.

"Karijerno školovanje od četiri programa ove školske godine završava 204 oficira i osam visokih državnih službenilka od cega devet oficira stranih oružanih snaga. Sve nas to čini referentnom školom u regionu, Evropi a i svetu", istakao je Jelić.

Sreda 04.07.2012. 14:44
Ako đeneralu Draži posthumno dodeli odlikovanje za borbu protiv nacista i ustaša i za odbranu časti Srbije, onda smo dobili pravog predsednika.
Sreda 04.07.2012. 13:24
Poverenje koje su gradjani imali u svoju armiju je proslost. tadic i sutanovac su unistili vojsku, tako da ovo drustvo koje ce da posluzi za buduce okupatorske misije sirom planete nema ni dodirnih tacaka sa srbskom armijom, osim imena. U protivnom oficiri (da imaju iole casti i patriotizma) bi izvrsili puc i pohapsili celokupnu izdajnicku bulumentu.
Sreda 04.07.2012. 16:16
Boze pravde treba zameniti...i staviti ''Mars na drinu''....a u vezi ovih sablji i to...to nista ne znaci kad ne znamo kako bi se oni pokazali kad zatreba...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online