Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 06.07.2012.
04:02
Večernje novosti A

Stefanović: Demokratama ne preti cepanje

"Demokratskoj stranci ne preti nikakvo cepanje. Nema raskola, nema borbe za prevlast. Ali ima priprema za veliku reorganizaciju stranke, osvežavanje rukovodećeg tima, kako bi DS iz svega izašla jača", kaže Borislav Stefanović, sekretar Predsedništva demokrata, u intervjuu za "Večernje novosti", odgovarajući na spekulacije o velikim potresima u DS posle majskih izbora.

Kravata na svom mestu, košulja na svom mestu - nema cepanja: Borislav Stefanović
 

Prepucavanja između Đilasa i Jeremića mnogi su protumačili kao početak unutarstranačkih obračuna. Sam Jeremić tvrdi da je počela bitka za prevlast u stranci?
- Ne znam zašto se kada ukažete na nešto što je loše i za građane i za samu stranku, to tumači kao unutarpartijski obračun. Ne vidim smisao osnivanja kancelarije, kada u MSP već postoji Direkcija za UN, u kojoj radi 20 ljudi. Na Predsedništvu DS smo o tome raspravljali u veoma negativnom kontekstu.


Ovo je po prvi put da nesporazumi među ključnim ljudima otvoreno dospevaju u javnost...
- Nema nikakve misterije. Ponavljam, stranka se ne cepa, već reorganizuje. Moramo videti ko se sve u proteklom periodu ponašao bahato, okoristio o stranku i zloupotrebljavao je. A takvih ljudi, nažalost, ima i oni se ne nalaze samo na lokalu, već i u samom vrhu.
 

Velika koalicija nije tema

Stranka je na prošlom GO donela odluku da neće ulaziti u koaliciju sa SNS. Sada se, međutim, opet govori o mogućnosti takve vlade?
- O tome nismo raspravljali na Predsedništvu. Pažljivo pratimo razgovore koje vode SNS, SPS i URS, da vidimo šta će se desiti sa tom većinom. Nemam iluzije da će ta vlada biti dugog veka. To će biti vlast sa izrazitim nedostatkom kompetentnosti i sloge, koja neće biti u stanju da zemlju izvuče iz krize.

Zašto ne otvorite do kraja karte i ne imenujete te ljude?
- To treba da reši sama stranka, kroz demokratski postupak, i to u najkraćem mogućem roku. I DS se za to ozbiljno priprema. Moraćemo da se suočimo sa svim greškama, da promenimo i lošu praksu i ljude koji su te greške činili. A bilo je i nekompetentnosti, zloupotreba, nepotizma...


Sprema li se vanredna izborna skupština stranke i da li će na njoj biti biran i novi predsednik? Mediji već licitiraju sa imenom Dragana Đilasa kao protivkandidata Borisa Tadića?

- Bilo je reči o raznim modalitetima reorganizacije, pa i o vanrednoj izbornoj skupštini. Videćemo. Iz ovih promena DS treba da izađe sa osnaženim, novim licem, timom, jasno profilisanom politikom i ideologijom.


Da li i sa novim šefom partije?
- Još jednom, vrh stranke je jedinstven i njen šef je Boris Tadić. Tako će i ostati. Nije tačno da Đilas ima pretenzija da preuzme stranku.


Bilo je dosta spekulacija da su potpredsednici DS već duže kao "rogovi u vreći", da među njima bukte sukobi, pa da je čak bilo i fizičkih obračuna...
- Pretendenata na mesto Tadića među potpredsednicima nema. Među njima nema ni svađa, tuča, već otvorene razmene mišljenja. DS će iz svega ovoga izaći jača. Ovo nije borba za vlast u DS, nego borba protiv loših poteza, prakse, kadrova.


Ima onih koji smatraju da vas je vlasti koštalo to što stranka već duže funkcioniše na podelama, da je loša koordinacija lokala i centrale?

- Bilo je grešaka, ali za razliku od nekog prethodnog perioda, stranka sada ima snage da ih ispravi. Ne bojimo se sučeljavanja sa onim što ne valja, a naši neprijatelji ne treba da se nadaju bilo kakvom raskolu.


Da li je bilo rečio izbacivanju "neposlušnih" i onih koji su loše radili?
- Ne, o izbacivanju nije bilo reči na sastancima Predsedništva. One koji su slabo radili, koji su se bavili ličnim i grupnim interesom, a ne stranačkim, treba sprečiti da imaju mogućnost donošenja odluka. A onima koji su kompromitovali ime DS i Borisa Tadića, svojom neaktivnošću ili pogrešnim delovanjem ukaljali ime stranke ili izazvali dodatnu zbunjenost kod birača, treba se zahvaliti. Važno je da se te stvari dese što pre, baš da bi se izbegle spekulacije o raskolu.

POVEZANE VESTI

Petak 06.07.2012. 04:37
Залепиће вас Мерхел лепком који у свом саставу има валуту еуро!
Petak 06.07.2012. 06:01
Ovako lazovi namestaju masnu .
Petak 06.07.2012. 09:57
zasto je crnogorac postavljao malce neozbiljnih godina na vazne funkcije,je pitanje na koje srbija mora dobiti odgovor. kad postavis malce neozbiljnih godina da resavaju ozbiljne stvari ,onda valjda ne ocekujes uspeh. a i ne mogu te ugroziti,ili nesto drugo?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online