Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 09.07.2012.
09:34 >> 11:11h
Beta, RTS A

"SAD će sarađivati sa svakom vladom"

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, u razgovoru sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Filipom Gordonom da je neophodno da međunarodne strukture, koje su tamo prisutne, obavljaju svoje zadatke u skladu sa mandatom koji je odobrila i Republika Srbija i osiguraju bezbednost i zaštitu prava svih građana južne pokrajine.

Nikolić je rekao da su neprihvatljivi incidenti u kojima državljani Republike Srbije bivaju povređeni ili smrtno stradaju, a koji su u poslednje vreme, očigledno namerno, sve češći, i istakao da takvi zločini svakako ne doprinose stabilizaciji prilika u regionu, pogotovo pred nastavak dijaloga sa Prištinom, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Uglavnom pričali o Kosovu, ali i o budućoj vladi: Gordon i Nikolić
 

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će nova vlada biti što pre formirana, jer je Srbiji potrebna Vlada koja će odmah početi da rešava nagomilane ekonomske probleme, stvara povoljniji poslovni ambijent u cilju privlačenja dodatnih investicija, otvara nova radna mesta i omogući građanima posao.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon rekao je da će SAD sarađivati sa svakom Vladom koju izabere Narodna skupština Republike Srbije.
 

Gordon treba da se sastane i sa mandatarom Ivicom Dačićem, koji je ranije rekao da ne očekuje nikakav "spektakularni sastanak" i dodao da će na njemu biti reči o bilateralnim odnosima dve zemlje.

 

Gordon je juče razgovarao sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem u sedištu stranke. Posle susreta nije bilo izjava za medije.

Uoči posete Beogradu, zvaničnik Stejt departmenta poručio je da se od Srbije ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali da će morati da prihvati činjenicu postojanja suverenog i nezavisnog Kosova unutar sadašnjih granica i naglasio da podela Kosova nije opcija ni za Srbiju ni za Kosovo.

"Ni mi ni EU od Srbije ne očekujemo da u ovoj fazi prizna Kosovo. Ona to neće učiniti. Međutim, Srbija će morati da se pomiri s realnošću demokratskog, suverenog, nezavisnog i multietničkog Kosova u sadašnjim granicama", rekao je Gordon na Kroacija samitu u Dubrovniku.

"Beograd ne bi smeo da blokira napore Kosova usmerene prema decentralizaciji i podela nije opcija, ni za Srbiju niti za Kosovo", poručio je Gordon na panelu o izgledima za članstvo u EU kao pokretačke sile društvenih i političkih promena. Prema njegovim rečima, SAD očekuju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Gordon je rekao i da će SAD i dalje raditi na tome da se ceo region integriše u Evropu, ali da će lideri zemalja morati prilično da "zapnu kako Balkan ne bi nestao s radara".

Pomoćnik američkog državnog sekretara negirao je da američka vlada utiče na formiranje Vlade Srbije.

Dolasku Gordona u Beograd prethodila je poseta njegovog zamenika Filipa Rikera, koji se sastao sa liderima govoto svih parlamentarnih stranaka i na kratko sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Gordon će, nakon Beograda, posetiti i Prištinu gde će kosovskim zvaničnicima preneti čestitke na planiranom završetku nadgledane nezavisnosti Kosova u septembru i ohrabriti kosovske lidere da nastave sa evropskim integracijama, a posetiće, kako je saopšteno iz Stejt departmenta, i sever Kosova, gde će se sastati s predstavnicima Kfora i Euleksa.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.07.2012. 09:55
Raspali Gordon.Idi u ameriku majku ti j.... i ne vracaj se vise!
Ponedeljak 09.07.2012. 10:45
Помоћник секретара који се састаје са председником? Јадан је и тај председник и земља којом тај председава!
Ponedeljak 09.07.2012. 11:46
"SAD će diktirati sa svakom vladom" u prevodo, sve dok placenici vode drzavu sve dok neko ne objasni narodu da treba da se neko do kraja zrtvuje da bi zapad shvaio da smo ljudi a ne piuni
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online