Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 11.07.2012.
14:22
Beta A

Kipar: Datum početka pregovora za Srbiju do kraja godine

Nikozija želi da Srbija dobije datum početka pregovora o pristupu EU do kraja godine i da će Kipar koji sada predsedava Unijom, pomagati evropsku integraciju Balkana, rekla je ministarka spoljnih poslova Kipra Erato Kozaku-Markulis danas u Beogradu.

"Srbija je marta zasluženo dobila status  kandidata i želela bih da to kraja našeg predsedavanja dovede do odluke Evropskog saveta o početku pristupnih pregovora", izjavila je ministarka Kipra koji je šestomesečno predsedavanje EU preuzeo 1. jula.

Ministri Kozaku-Markulis i Jeremić su se složili da su odnosi Kipra i Srbije veoma dobri i snažni, uz uverenje da će takva saradnja biti nastavljena
 

Kozaku-Markulis je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem rekla da svojom posetom Srbiji, posle koje će posetiti i druge zemlje zapadnog Balkana, želi da iskaže podršku evro-integraciji celog regiona.

"Tokom našeg predsedavanja EU nastojaćemo da blisko sarađujemo sa novom Vladom Srbije i institucijama EU kako bismo promovisali evropsku perspektivu Srbije", izjavila je Kozaku-Markulis.

Dodala je da je u razgovorima sa zvaničnicima Srbije prenela poruke Evropskog saveta i Evropske komisije u vezi sa poslom koji je potrebno uraditi da bi Srbija do kraja godine dobila datum za početak pregovora.

"Došla sam ne samo da pokažem podršku, nego i da vidim šta možemo zajedno da uradimo kako bi Srbija napredovala na putu ka EU", rekla je Kozaku-Markulis i dodala da su u EU prilično dobro primljene poruke predsednika Tomislava Nikolića koji je pokazao da Srbija ostaje privržena evropskim integracijama.

Nikolić je ukazao da je članstvo Srbije u EU "strateški cilj srpske spoljne politike, jer garantuje nove perspektive za razvoj domaće privrede", saopšteno je iz predsednikove pres službe.

A Kosovo?

Stav Nikozije o nepriznavanju nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen, istakla je Kozaku-Markulis, dodavši da će Kipar nastojati da predsedava Uniji na objektivan i neutralan način.

"Kipar je svoj stav izneo i pre preuzimanja predsedavanja, a nastojaće da bude objektivni posrednik i da sastanke i konsultacije u okviru EU vodi na neutralan način", kazala je kiparska ministarka.

"Kosovo u UN samo preko mene mrtvog"

Osvrnuvši se na predsedavanje srpskog kolege  Jeremića Generalnoj skupštini UN, Kozaku-Markulis je ocenila da je to čast za Srbiju i izrazila uverenje da će Jeremić učiniti sve da na najbolji i objektivan način vodi to telo i promoviše interese Srbije.

Ministri su se složili da su odnosi Srbije i Kipra veoma dobri i snažni, izrazivši uverenje da će takva saradnja biti nastavljena.

"Uveren sam da će buduća vlada nastaviti saradnju sa Kiprom kao što smo mi imali, jer su odnosi dve države nepromenjiva stvar, bez obzira ko je na vlasti", izjavio je šef srpske diplomatije.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.07.2012. 14:29
E bre Boze,Grcka puca,a Grci na celu EU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online