Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 13.07.2012.
13:03
N. S. Preradović - Vesti A

Dačić najavio rat bankarima

Mandatar za sastavljanje nove vlade Ivica Dačić označio je finansijski sektor u Srbiji kao najvećeg neprijatelja zemlje.

Ivica Dačić: Nije narod glasao za to da banke i bogati budu još bogatiji
 

- Neko treba da snosi odgovornost za loše stanje u finansijama i ekonomiji. Finansijski sektor ima za cilj da što više opljačka ovaj narod, i to tako više neće moći. Pogledajte gde idu profiti banaka, da li ostaju u Srbiji ili idu u inostranstvo. Zar smo dotle došli da naš siromašni narod finansira strane banke? Nije narod glasao za to da banke i bogati budu još bogatiji. Narod više nema gde. Ne verujem finansijskom sektoru, oni ne učestvuju u izborima, ali uvek vode glavnu reč. E pa, to više neće moći. Finansijski sektor, tajkuni pežorativno, ne upravljaju ovom zemljom - kategoričan je Dačić.


Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, kaže da je loša ekonomska situacija u Srbiji rezultat loše politike odlazeće vlade.


- Možda je u tom smislu Dačić sve ovo rekao. Činjenica je da je privreda u lošem stanju, a da banke samo koriste situaciju. Moguće da mandatar ovom izjavom želi da naznači da će krenuti u reformu - kaže Đogović.
 

Kovačević: Opasna izjava

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja kaže da je Dačićeva izjava opasna.
Na pitanje da li Srbiji preti mađarski sindrom, Kovačević je odgovorio:
- Ne preti nam mađarski sindrom, gde su oporezovane banke, nego nama preti grčki sindrom. U Srbiji ima mesta da se malo više oporezuju banke i da se ukine njihov monopol. Naša vlast je mazila banke, ali ova izjava Dačića je opasna. Banke ne mogu da služe realnom sektoru, drugim rečima prizivamo propast bankarskog sistema - kaže dr Kovačević.

Za dr Ljubomira Madžara, međutim, Dačićeva izjava je "apsolutno naopaka".


- Banke su tržišni subjekti, njihovo je da gledaju kako da što više zarade. Naša privreda je i pre privatizacije bankarskog sektora bila nelikvidna - podseća Madžar.


Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije oprezniji je u komentaru Dačićeve izjave.


- Moguće je da je on u neku ruku u pravu, ali cilj banaka je da prave profit. Pre bi trebalo prozvati one koji su bankama omogućili veliki profit - smatra Atanacković.


Milan Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaže da srpska privreda u ovom trenutku duguje 23 milijarde evra bankama i da nije u mogućnosti da otplaćuje taj dug.


- Samo na ime kamata preduzeća moraju godišnje da plate tri milijarde evra. U našoj zemlji banke imaju najveće marže i profite, diktiraju kurs i samo one zarađuju. Potreban je zaokret nove vlade prema bankama, ali mislim da je kasno za to. Banke posluju sa državom i potpuno su potisnule privredu iz kreditnih odnosa - kaže Knežević.


I pored nekoliko pokušaja, "Vesti" juče nisu uspele da od bankara dobiju komentar Dačićeve izjave.

POVEZANE VESTI

Petak 13.07.2012. 13:16
'Neko treba da snosi odgovornost za loše stanje u finansijama i ekonomiji." Xaxaxaxa .... sto se to pitas ti Dacicu -"neko" .??! Eto ti Dinkica uz tebe pa se informisi iz prve ruke ... ko je prodao sve Srpske banke i zasto ??!
Petak 13.07.2012. 17:09
Na predhodnoj strani se lepo vidi,sta rade da spasu Srbiju:jedan uzeo pistolj u ruke,drugi gitaru,a sta ostali drze,bolje je da neznamo.Borba za fotelje se nastavlja,ali jedno je tacno,Srbija se tako ne brani!
Petak 13.07.2012. 17:09
Lepo pricas, lepo hodas, ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online