Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Utorak 17.07.2012.
18:06
Beta A

LSV: Borba za Vojvodinu tek počinje

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u pokrajinskoj skupštini Adam Paljov protestovao je danas zbog odluke Ustavnog suda da proglasi neustavnim pojedine odredbe zakona o nadležnostima Vojvodine i obratio se novinarima na maternjem, slovačkom jeziku.

Ako može Kragujevac u Brisel, može i Vojvodina, tvrdi LSV

"Ja sam Slovak i obratio sam vam se na svom maternjem jeziku, jer smatram da je to moje pravo i jer je slovački jezik po Statutu AP Vojvodine jedan od šest službenih jezika koji se govore na teritoriji AP Vojvodine", rekao je Paljov na konferenciji za novinare.

On je ocenio da su prava građana Vojvodine odlukom Ustavnog suda svedena "na najmanju moguću meru", a u nekim oblastima i ukinuta.

"Šta je neustavno u odredbi da je AP Vojvodina regija u kojoj se tradicionalno poštuju i neguju evropski principi i vrednosti? Kancelariju u Briselu imaju gradovi Kragujevac i Niš, kao i mnoge regije u Evropi, pa nije logično da ne može i AP Vojvodina", rekao je Paljov.

Kako je naveo, po Ustavu, Republika Srbija je definisana kao decentralizovana država, koja podrazumeva razvoj lokalnih samouprava i srednjeg nivoa vlasti, međutim kako kaže, to se Vojvodini osporava.

"Vojvodini se onemogućuje i pravo nadgledanja agrarne politike, kao i razvoja sela, a upravo time su se hvalili oni koji su to pravo onemogućili", kazao je Paljov.

Potpredsednik Gradskog odbora LSV Zrenjanin Tibor Vaš je ukazao na potrebu skretanja pažnje na, kako je ocenio, skandaloznu, odluku Ustavnog suda Srbije.

"Želi se unapred reći kako će se ponašati kada je u pitanju odnos prema Vojvodini i kakav će biti odnos republičke Vlade prema Vojvodini. Zbog svega mislim da prava borba za vojvođansku autonomiju tek počinje", zaključio je Vaš.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.07.2012. 18:13
Ja sam Slovak i obratio sam vam se na svom maternjem jeziku, jer smatram da je to moje pravo ------------------------------------------------ drugim recima - ja sam Slovak koji zivi u Srbiji ali ne zelim da koristim Srpski jezik niti imam miligram postovanja prema toj istoj Srbiji! Pa da lagano odjebes u Slovacku degengi, a povuci i svog svinjolikog gazdu sa sobom...
Utorak 17.07.2012. 18:33
On moze pa prica koji jezik hoce.ALI ima da POSTUJE zemlju u kojoj zivi. a to nije vojvodina to je SRBIJA. s ovakvim komentarima samo provocira. Na celom sveto je isto: kao stranac moras da postujes tudu zemlju.Ako ne vrati se odaklen si dosao! to vazi i za slovake u srbiji. A mi srbi svakakve budale trpimo ,pa najebemo. Ja zivim ceo zivot u austriji s tim moram da ih postujem.ako to nebi nasao bih se momentalno u problemima odnosno vratili bi me odkud sam i dosao! a u srbiji moze da radi ko sta hoce
Utorak 17.07.2012. 18:51
I siptari i madjari i ostali separatisti koji zive u srbiji iskoristili su ovu probolesnu -proevropsku bandu i tol;iko su se napalili da misle da je srbija septicka jama gde svako moze da sere. Trebate shvatiti da je srbija veci interes nego srpski tako da kada vam se desi jos jedan berlin, molicete svi na srpskom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online