Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 23.07.2012.
13:03
D. N. Petrović, J. L. Petković A

Srbi narod najugroženiji u Evropi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun dolazi sutra na Kosovo i Metohiju, protokol se još ne zna, ali je izvesno da će prvi čovek Svetske organizacije posetiti Prištinu, sedište Unmika, manastir Visoki Dečani...

DA ŽIVIMO KAO LJUDI: Veljko Komatović

Srbi na severu Kosmeta i južno od Ibra želeli bi da Ban Ki Mun potvrdi da je Kosovo, uprkos marginalizovanju i povlačenju Unmika, još pod patronatom UN i da je Rezolucija 1244 još na delu.

Želeli bi i da dođe u srpske sredine i lično se uveri u kakvim uslovima živi srpski narod.


- U Evropi ne postoji ugroženiji narod od nas Srba na Kosovu i Metohiji: ubijaju nas, otimaju nam imovinu, skrnave groblja, ruše crkve, ograđuju nas žicom, drže na nišanu, pale i pljačkaju kuće, organizovano proteruju. U Osojansku dolinu vratilo se oko 2.000 Srba, mislili smo da ćemo živeti kao ljudi, a mi slobodno ne možemo ni na njivu, ni u šumu, ni po namirnice, ni kod lekara, ni po lekove, kakav je to život - pita se Veljko Komatović iz povratničkog sela Žač kod Istoka, kome su komšije Albanci nedavno pretili klanjem.


- Nebrojeno je ubistava Srba koja bi lako mogla da se razreše, ali vlast u Prištini to ne želi, naprotiv, podstiče i prikriva zločine, sva ubistva, uvereni smo, inspirisana su od strane albanskih tajnih službi, pa i surova likvidacija porodice Jeftić. Selom od tada patrolira policija, ali ni njima ništa ne verujemo, jer je u uniformi policajaca puno ubica iz OVK, nemamo mirnog sna i razmišljamo da se kolektivno svi iselimo. Najveću krivicu za sve što nam se događa snose Ujedinjene nacije koje su dužne da nas štite i zaštite, hteli bi to da kažemo Ban Ki Munu, ali ne verujem da će doći u naše selo - kaže jedan žitelj Talinovca kod Uroševca.


- Umesto da štiti srpski narod južno od Ibra, koji Albanci ubijaju i proteruju, Kfor svu svoju silu koncentrisao je na severu Kosmeta da bi ovdašnji srpski narod držao "u logoru" i ostvarivao planove Hašima Tačija. Voleli bih da Ban Ki Mun vidi mesecima blokirana i od sveta odsečena sela i naše barikade kojima se branimo od nasrtaja njegovih mirovnjaka koji su se potpuno stavili u službu Prištine - kaže Krstimir Pantić, predsednik opštine severna Kosovska Mitrovica.
 

Samo vladika


Moguće je da će o nevoljama srpskog naroda na KiM Ban Ki Munu koju reč moći da kaže samo vladika raško-prizrenski koji će ga sačekati u manastiru Dečani. Srbi strahuju da će protokol zaobići sve druge Srbe, pa čak da ni vladika neće moći da kaže sve što bi imao da kaže.


Pismo sekretaru


Predsednici četiri opštine sa severa Kosova uputili su otvoreno pismo Ban Ki Munu, u kome navode da su srpska zajednica u celini i četiri opštine na severu pokrajine ozbiljno ugroženi. Oni ističu da se u rešavanju kosovskog problema ne mogu zaobilaziti UN, niti Rezolucija 1244, i ocenjuju da je zbog brojnih ubistava, incidenata i pritisaka bezbednosna situacija na KiM "zabrinjavajuća", a da su naročito ugroženi životi i ljudska prava i slobode pripadnika srpske etničke zajednice.


Odbrana Rezolucije 1244

Barikade na prelazu Rudare

Prva poseta generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-Muna prostorima bivše Jugoslavije posle vremena Tita, ocenjuje se kao važan politički događaj i signal da će UN ponovo početi da se bave ovim prostorima, ali se ne očekuje mnogo. Maksimum koji Srbija može da izvuče je da predstavi što više argumenata za odbranu Rezolucije 1244, smatra analitičar Dušan Janjić.


- U Prištini će najverovatnije glavna tema biti njegova misija, jer on na osnovu Rezolucije 1244 podnosi izveštaje Savetu bezbednosti UN, gde će se sresti sa međunarodnim misijama, ali i sa predstavnicima vlasti na Kosovu. Prva i najvažnija tema svakako će biti namera Kosova da uđe u UN, s obzirom da je kupila 90 i nešto glasova, i da se takav potez očekuje - ocenjuje Janjić.


Stručnjak za međunarodne odnose dr Predrag Simić, kaže da bi jedna od tema razgovora mogla da budu kampovi za obuku Libijaca i Sirijaca na teritoriji južne srpske pokrajine, koju je Rusija nekoliko puta pokrenula pred Savetom bezbednosti. Upravo ova tema izazvala je jezu među prištinskim vlastima, i bojazan da bi mogli da budu predmet kritike zvaničnika UN.


- Mogu se očekivati i nove teme u razgovorima. Možda Ban Ki Mun i zatraži određenu pomoć, jer postoje tendencije da se njegova uloga i dalje marginalizuje, kao i na konfliktu Sirije. Od posete, ipak, ne treba očekivati previše - kaže Simić.


Generalni sekretar UN u Beogradu će se sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, mandatarom Ivicom Dačićem i šefom diplomatije i predsedavajućim Generalne skupštine UN Vukom Jeremićem. Iz Beograda će otići u Prištinu, gde su planirani susreti sa predstavnicima Unmika, međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i sa predstavnicima kosovskih vlasti, a planiran je i obilazak manastira Visoki Dečani. Ban Ki Mun je objasnio da će se njegova poseta KiM biti "u skladu sa Rezolucijom 1244".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.07.2012. 13:37
Uz bezrezervno uvazavanje ratnih katastrofa koje su vise pogodile kosovske Albance, oni su na nesrecu Srba i Srbije bili i ostali uspesni otimaci i zlotvori otetog Kosova, sto njihovi jos uvek mocni zastitnici - Nato-Agresori - konsekventno podrzavaju. Srbi mogu i povodom posete UN-sekretara ponovo da pitaju, gde su veliki borci protiv navodne humanitarne katastrofe kosov. Albanaca 1999 god.,da bar registruju ili sta vise preduzmu odgovarajuce mere za zastitu osnovnih ljudskih prava Srba i druguh nacionalnih manjina na vec 13 god. podjarmljenom Kosovu! Srbi ne smeju da zaborave epohalnu nepravdu koja im je naneta otimanjem Kosova 1999 godine. Živojin Dacić
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online