Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.01.2010.
02:00
Tanjug A

O poseti pape odlučuje Sabor

Episkop bački Irinej izjavio je da će se o poseti pape Benedikta XVI Srbiji odlučivati na Saboru, ali da je, svakako, od velike važnosti i mišljenje patrijarha. Episkop bački je istakao da će konačno ustoličenje novoizabranog patrijarha Irineja biti tradicionalno obavljeno u Pećkoj patrijaršiji, najverovatnije u aprilu, ali da će tačan datum biti poznat posle Vaskrsa.

Episkop bački Irinej

Govoreći u emisiji "Upitnik" RTS-a o imenovanju novog srpskog patrijarha, episkop Irinej je objasnio da uvođenje u tron dan posle izbora u Srpskoj patrijaršiji predstavlja uvođenje u dužnost i da je to u skladu sa procedurom i Ustavom Srpske pravoslavne crkve.

 Svečanosti u Sabornoj crkvi, kako je rekao, prisustvovali su oni koji su bili u Beogradu, a na zvanično ustoličenje u istorijskom sedištu srpskih patrijaraha u Pećkoj patrijaršiji biće pozvani i poglavari drugih pravoslavnih crkava, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica, predstavnici države, akademije nauka i mnogi drugi, shodno važnosti ovog događaja.

O poseti pape odlučuje Sabor

 

Odgovarajući na pitanja vezana za mogućnost dolaska pape Benedikta XVI u Srbiju i raniju izjavu sadašnjeg patrijarha Irineja, prema kojoj takav susret ne može štetiti Srbiji, episkop bački je istakao da će se o tome odlučivati na Saboru, ali da je, svakako, od velike važnosti i mišljenje patrijarha.

Episkop bački je naglasio da je izbor patrijarha protekao dostojanstveno i spontano kako to dolikuje Crkvi i da su grešku načinili oni koji su pokušvali da ovaj događaj posmatraju kroz prizmu politike.

"Služba patrijarha je odgovorna i svi smo spremni da mu pružimo podršku", rekao je Irinej bački i dodao da iskreno veruje da će Irinej niški biti bolji patrijarh nego što bi to bio on kao jedan od trojice kandidata u apostolskom žrebu.

U SPC ima razlika, ne i potresa

 

Prema rečima episkopa bačkog, u SPC nema dubokih potresa, iako postoje razlike u mišljenjima koje se, uglavnom, odnose na pitanja do koje je mere SPC potreban dijalog sa drugim verama i državama u svetu.

 

Tu postoje podele na one koji insistiraju na tradiciji i nasleđenim formulama i one koji se zalažu za dijalog imajući u vidu savremena kretanja.


Episkop Irinej je objasnio da su beznačajne rasprave i oko načina bogosluženja i da su u pitanju sitnice koje se mogu rešiti, iako crkveni kanon ne može tolerisati samovolju pojedinih sveštenika.

Naglasivši da je ličnost patrijarha simbol jedinstva u Crkvi, on je dodao da ne treba zaboraviti da on svoju dužnost ne može obavljati bez Sabora i da je snaga crkve u tom jedinstvu.

Irinej bački je naglasio da su, kada je reč o Kosovu, država i Crkva na istom putu i da je to pitanje važno za SPC, jer je tu njeno istorjsko sedište.

Što se države tiče, ne postoji ni jedan primer u svetu gde se neka zemlja olako odriče svoje teritorije, istakao je vladika bački.

On je izrazio uverenje da pritisci svetskih moćnika nisu mogući i da ni oni neće donositi odluke za koje unapred znaju da nemaju smisla.

"Crkva ne može da se meša u direktne državne, a još manje partijske naležnosti, ali ona, svakako, ima svoje organsko mesto u društvu", rekao je Irinej bački, objasnivši da je njena dužnost da nosiocima odgovornosti u društvu ponudi svoj doprinos.

"Ona ima pravo i dužnost da se izjasni o izopačenostima u društvu, jer se ona bavi celinom i punoćom života", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.03.2012. 20:15
a narod. vernici...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online