Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 30.07.2012.
09:54
Dnevnik, Beta A

Dinkić: Zadužićemo se da bi država preživela

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede Srbije, izjavio je za novosadski "Dnevnik", da će se naša zemlja zaduživati po povoljnim uslovima, kako bi se obezbedilo preživljavanje države do fiskalne konsolidacije.

Minsitar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić
 

"Zadužićemo se svuda gde je moguće izvući povoljne uslove", rekao je Dinkić i precizirao da ćemo ko god nam ponudi relativno povoljne uslove u ovoj teškoj svetskoj krizi morati da takve pozajmice uzimamo da bismo obezbedili preživljavanje države do fiskalne konsolidacije.

Dinkić sa predstavnicima Svetske banke

Mlađan Dinkić sastaće se u Beogradu sa delegacijom Svetske banke (SB) koju će predvoditi koordinatorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž. Kako je najavilo Ministarstvo finansija i privrede, u delegaciji će biti i šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor.  Po podacima iz Plana strategije partnerstva od 2012. do 2015, Svetska banka bi trebalo da sa 340 miliona dolara finansira Srbiju ove i naredne godine, a za finansiranje privatnog sektora od 2012. do 2015. godine predviđeno je 600 do 800 miliona dolara.

On je u intervjuu novosadskom "Dnevniku" istakao da je takvo pozajmljivanje neophodno, jer, kako je naglasio, ne namerava da "diže u nebesa" poreze da bi se dobio novac za plate i penzije, pošto bi to ubilo privredu do kraja.

Dinkić je rekao da će domaće poslovne banke biti jedan od izvora pozajmljivanja na kratak rok, kroz prodaju trezorskih zapisa i napomenuo da je prošla Vlada Srbije planirala emisiju evro obveznica, dodavši:"I mi ćemo to uraditi".

Ministar finansija i privrede je naglasio da su u planu i bilateralni aranžmani s prijateljskim zemljama, poput Rusije, koja je već u nekim neformalnim kontaktima izrazila želju da nam brzo konvertuje jedan deo kredita za pomoć budžetu, nekih 200 miliona do 300 miliona dolara, koji je već odobren prethodnoj vladi za železnicu.

Razgovaraće se o tome i sa drugima, kazao je Dinkić i dodao da će biti nastavljeni i razgovori s MMF-om i Svetskom bankom.

Pročitajte još: Dinkić: Antikrizne mere u avgustu, rebalans u septembru

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.07.2012. 10:00
Zaduzicete se da bi drzava prezivela, ali zato narod nece preziveti.
Ponedeljak 30.07.2012. 10:29
A što vi iz vlade od svojih para ne pozajmite neku kintu državi, a mi, narod, ćemo joj biti žiranti !
Ponedeljak 30.07.2012. 11:09
Sve pare u proizvodnju-proizvodnju i samo proizvodnju ..... ... Roba je novac ,tako da sve sto se vise radi i proizvede uz pomoc kredita ima sanse da se kredit i vrati a bice i za penzije,naravno i vece zaposljavanje. Ako vecina para ode za "plate reziji" ... niste nista uradili..! "Vruc krompir" je nasledila ova vlada od stare koja se zaduzila a niko ne vide poboljsanje i u koju proizvodnju odose silni krediti. 100 probnih dana krece od danas ajde svi na posao ko ga ima !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online