Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.08.2012.
15:21
Vestionline A

Dinkić: Nema brige, ima para za avgustovske penzije i plate

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da u budžetu ima novca za penzije i plate za avgust i da se radi na tome da se obezbede isplate za septembar.

"Toliko je teška situacija. Budžetski deficit je rekordan, preko dve milijarde evra", kazao je Dinkić novinarima u Palati Srbije, ali je dodao da je posle prva četiri dana u Vladi uveren da će će uspeti da stabilizuje sistem i obezbedi redovnu isplatu penzija i plata.

Dinkić je kazao da će najkasnije do kraja septembra napraviti plan fiskalne konsolidacije koji će uključiti i plan restukturiranja većeg dela duga Srbije do kraja godine uz ciljem da se stane sa zaduživanjem.

Budžetski deficit je rekordan: Mlađan Dinkić

Prema njegovim rečima, plan je da se vrati dug sa viskokim kamatnim stopama a da se, ako već mora da se zajmi, to bude po povoljnijim kamatama odnosno da se Srbija prebaci sa zaduživanja na tržištu kapitala na bilateralno zaduživanje od institucija.

Dinkić je kazao da ima ponuda za finansiranje i od investicionih fondova, tako da neće biti problem da se obezbedi novac za budžet. On je najavio i da će porez na dobit preduzeća i banaka biti povećan za 10 na 15 odsto je nije primereno da banke koje imaju veliku dobit, zbog izuzetaka predviđenih propisima, sada efektivno plaćaju porez od pet odsto.

Efekti te mere će se videti u budžetu tek od sledeće godine. Dinkić je ponovio da će nepotrebne javne agencije biti ukinute nakon analize i dodao da će ukidanja biti u svim segmentima i ministarstvima.

On je precizirao da će u Ministarstvu finansija i privreda biti ukinut Devizni inspektorat, a zaposleni će biti prebačeni u Poresku upravu.

"Ideja je da se tokom krize ne otpuštaju ljudi u državnoj upavi. Bolje je da tek nakon krize traže posao, ali da do tada ne stvaraju štetu građanima i privredi kroz nepotrebne birokratske procedure", rekao je Dinkić.

Na pitanja novinara kako će obezediti novac za podsticaje privredi, kad je stanje u budžetu loše, Dinkić je kazao i da je na sastanku sa najvećim bankarima zatražio da doprinesu ravomernoj raspodeli tereta krize tako što bi odmah odobrili subvencionisane kredite privredi, dok bi država tu subvenciju plaćala se grejs periodom.

"Banke bi bile te koje bi zalegle ovog puta i avansirale sredstva", kazao je Dinkić i dodao da je plan da se za veća preduzeća obezbede krediti sa kamatama od tri odsto godišnje, a za najmanja jedan odsto godišnje.

Dinkić nije mogao da precizira kolika će biti vrednost tog paketa podrške privredi.

POVEZANE VESTI

Petak 03.08.2012. 07:15
A za septembar nisu sigurni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online