Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 04.08.2012.
12:12
Z. Marjanović - Vesti A

Političari, šta će vam narod jesti?

Suša kakva se ne pamti u Srbiji preti da ionako lošu ekonomsku situaciju u zemlji učini još nepodnošljivijom. Podbacio je rod maline, krompira će biti mnogo manje nego što je posađeno, šljive i jabuke su već presušene, kukuruza će, kažu stručnjaci, biti manje i do 70 odsto.

Miloš Petković



I stočnom fondu, tvrdi Miloš Petković, stočar sa planine Vujan kod Gornjeg Milanovca, idu crni dani.

Da li je baš tako loše?
- Kamo sreće da je samo loše, jer se srpski seljak sa lošim godinama nekako izbori. Ali, ovo je katastrofa za sve koji se bave poljoprivredom, a za stočare ne može biti gora. Narod već sada, usred leta nema sa čim da hrani stoku, jer je trava na pašnjacima potpuno spržena. Nikada se do sada nije desilo, ja barem ne pamtim, da su seljaci u ovo doba godine stoku hranili senom koje je dostiglo astronomsku cenu, oko 250 dinara za balu. Džak kukuruza od 50 kg košta skoro

Cinizam u vremenskoj prognozi


- Dok se seljak svako jutro moli svevišnjem da mu podari kišu, na televizijama nasmejane spikerke objavljuju "lepu vest da će do daljnjeg biti sunčano, veoma toplo i bez kiše" uz savet Beograđanima da se rashlade na Adi Ciganliji i da nikako ne izlaze na sunce od 10 do 17 sati. Mislim da je to veoma cinično. Pa, pitaju li se urednici u tim televizijama ko će da pokupi ovo malo letine i kako uopšte i gde mi seljaci da se rashlađujemo. Pa, ko će građanima obezbediti hranu za ovu i sledeće godine - pita Petković.

1.600 dinara, a džak stočnog brašna oko 1.000 dinara. Kad stočar podvuče crtu, onda mu je rezultat čista šteta.


Može li išta da se uradi?
- Teško. Seljaci su počeli da rasprodaju stoku u bescenje, obori i štale biće potpuno prazni. Izgore nam sve živo, stočni fond ode na doboš, podbacili gotovo svi usevi, osim pšenice i zobi, a državni vrh se zabavlja pričom o vraćanju ukradenog bicikla nekom Japancu. Da li je, bre, to najbitnija stvar u ovom trenutku u Srbiji? Pa, zar je premijeru taj bicikl važniji od suše koja preti da nas poptuno uništi?

Sručnjaci su procenili da šteta od suše premašuje 2 milijarde evra?
- To je direktna šteta, ali ako se ukalkulišu posledice koje ćemo osetiti narednih godina, onda će ova cifra biti višestruko uvećana. Da su te pare upotrebljene na vreme za izgradnju sistema za navodnjavanje i u mojoj štali bi krave danas drugačje rikale. Ovako, narednih godina iz štala se neće čuti ništa, a političari neka nam objasne šta će narod jesti narednih godina.


Moraćemo da uvozimo hranu?
- Ako misle da se sve može nadoknaditi uvozom mesa i druge hrane, onda i ne treba da budu tu gde jesu, jer će i taj uvoz na kraju platiti ovaj jadni narod. Država će morati da iznađe način da pomogne seljacima, ne samo zato što smo mi u težoj situaciji nego ikada, nego zbog toga što bez nas nema ni oporavka zemlje.

POVEZANE VESTI

Subota 04.08.2012. 13:34
Narod je zatucan i 90% ljudi zivi u proslosti ! svi boluju i kukaju za tita i milosevica, a ovamo glasali za SNS...jer kao DS su lopovi Psihijatrija !
Subota 04.08.2012. 13:26
kada ce da svane u ovoj Srbiji
Subota 04.08.2012. 13:50
Ма који народ, бре? Да ли она гомила незапослених који неће да раде кад им се понуди или она друга "екипа" која ради по мега-маркетима за плату од 150 евра - и још су задовољни?? Какав бре народ... Што је ваљало од народа, давно је изгинуло или је запалило далеко од балкана... Ово што је остало - Богу плакати...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online