Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 06.08.2012.
12:12
N. S. Preradović - Vesti A

Samo seljak spasava Srbiju

Ekonomska kriza u Srbiji se svakim danom sve više zahuktava, dinar je sve slabiji, cene više, a ministar ekonomije i finansija Mlađan Dinkić poručuje da novca za isplatu penzija ima samo za avgust. Najavljuju se nova zaduživanja i krediti, što je pogrešno, jer je zemlja već prezadužena, kaže u razgovoru za "Vesti" Miloje Kanjevac, ekonomista.

Miloje Kanjevac

Iako novca u budžetu za isplatu penzija ima samo za avgust, smatrate li da su novi zajmovi loša odluka?
- Novi zajmovi i krediti su loš izbor. Nova Vlada treba da sedne i preračuna koliko novca ima i šta joj je dalje činiti. Kao prvo, mora se krenuti u otvaranje novih radnih mesta, i to u poljoprivredi. Srbija je zemlja seljaka i treba da se okrenemo agraru. Ne vredi nam da kukamo i govorimo kako svaki mesec moramo da zajmimo da bi isplatili penzije.


Smatrate da je agrar budućnost Srbije?
- Svakako. Naši političari su dosada trubili kako idemo u Evropsku uniju, čekamo kredite i investicije. Niko vam ništa neće dati iz EU, pa i oni su u velikoj krizi. Navodili su nas da se zadužujemo, a svi znamo da je dug zao drug. Ne kaže uzalud naš narod da je dužan čovek ružan, i stoga mi trebamo vladu koja će se razduživati, a ne zaduživati.

Da li smatrate da novi Zakon o NBS ugrožava nezavisnot centralne banke?
- Bojim se da državni činovnici žele da preuzmu centralnu banku. Guverner Dejan Šoškić je bio sjajan stručnjak, ali je i Jorgovanka Tabaković, koja je kandidat za tu funkciju, vrlo stručna za taj posao. Verujem da će odlično obavljati posao koji joj je poveren.


Plašite li se da bi se iz deviznih rezervi mogao finansirati ogroman deficit ili, drugim rečima, da će biti štampanja novca?
- To nikako ne bi valjalo, ali sačekajmo da vidimo šta će da radi nova Vlada. Bilo bi dobro da otvaraju fabrike i smanje poreze. To je jedini pravi put. Nikad ne bi poručivao građanima da moramo da se zadužujemo, jer to smo radili decenijama, a to nije u prirodi srpskog domaćina i seljaka. Dosad smo rasprodavali fabrike, ajde da ih sad otvaramo.


Poskupljenja su svakodnevna. Može li narod da živi gore nego sad?
- I da nema poskupljenja, narod će teško da živi. A nova poskupljenja su teret na

Velikodušna dijaspora


Znatan deo spoljnotrgovinskog deficita pokriva se novcem naših građana koji žive u inostranstvu. Dijaspora velikodušno šalje novac rodbini u otadžbini, ali zbog krize koja vlada u zemljama zapadne Evrope i SAD i taj izvor pomoći se malo po malo smanjuje - kaže dr Kanjevac.

sirotinju, prvo će siromašni da stradaju, pa redom... dok stigne do velikih. Možda veliki neće ni da osete, ali će cela država da osetiti. Prema tome, poskupljenja nikako, bilo kako da ga obrazlažu.


Stigli su nam za naplatu mnogi zajmovi. Šta mora da učiniti nova Vlada?
- Očigledno je da je osnova tranzicije bila prekomerno zaduživanje i neproduktivno trošenje finansijskih sredstava, uz kazino privatizaciju koja je pogodovala krupnom kapitalu i stvaranju monopolsko-kartelskih grupa. Zbog prevelike potrošnje koju je podsticala država i upropašćene ekonomije, Srbija se sada usred ekonomske krize još intenzivnije zadužuje kod međunarodnih finansijskih institucija i kod drugih država. Na taj način stvara se privid makroekonomske stabilnosti, koja svakog trenutka može da se sruši ako se ne napravi temeljni zaokret u vođenju ekonomske politike. Budući aranžmani sa MMF-om će biti kontraproduktivni ako vlada ne krene u ozbiljnu transformaciju celog javnog sektora i ne počne da sprovodi strategiju izvoza, koja će se bazirati na aktivnom lobiranju države za domaće preduzetnike na novim tržištima.

Propast dinara


Godinama je NBS održavala nerealan kurs dinara, i to je ugušilo domaći izvoz. Uvoznici su profitirali i zaradili na narodnoj muci. Ekonomisti su upozoravali da se ne može braniti neodbranjivo, drugim rečima - kako dinar da bude jak, kad je privreda na kolenima - pita se dr Kanjevac.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.08.2012. 12:19
I da je uz sve to jos i vest, razborit i lukav kao Milos, a ne smotan i poslusan kao ovaj sto ga upravo izabrasmo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online