Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.08.2012.
12:29
Beta A

Stefanović: Uskoro platforma za nastavak pregovora

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izrazio je očekivanje da će parlament vrlo brzo utvrdi platformu za nastavak pregovora o Kosovu i razmotri sve do sada postignute dogovore u dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Od sada će pregovori biti transparetniji: Nebojša Stefanović
 

"Važno je da se Skupština izjasni o onome što će biti predmet razgovora, šta je to što će pregovarači raditi i, naravno, da bude obaveštena o svakoj fazi pregovora", kazao je Stefanović u intervjuu agenciji Beta.

Stefanović je naveo da će građani Srbije imati mnogo veći uvid u to šta je cilj pregovora, šta je zadatak, šta je platforma i šta je ono što će pregovarači ubuduće raditi.

Prema njegovim rečima, važno je da građani preko Skupštine mogu da imaju potpunu kontrolu, čega, kako smatra, nije bilo ranije.

"Često se kasnilo i često je bilo dosta nedoumica u javnosti čak i među predstavnicima parlamenta koji nisu imali pravovremene informacije, nisu čak imali potpune informacije. Ubuduće će parlament svakako učestvovati u donošenju platforme, ali i biti detaljno obaveštavan kako ti pregovori napreduju", rekao je
Stefanović.

Upitan kada očekuje početak rasprave o Kosovu u Skupštini, Stefanović je kazao da će to biti uskoro, kao priprema za nastavak pregovora sa Prištinom koji, po najavama, takođe uskoro predstoje. On je rekao da će se zalagati da na dnevnom redu Skupštine Srbije budu i dosadašnji sporazumi sa Prištinom.

"Mislim da će to moći da se uradi u sklopu rasprave o budućim pregovorima - da se pred parlament prvo stavi šta je sve postignuto, šta je sve potpisano, na šta se Srbija obavezala i šta su uslovi tog sporazuma, a zatim da se nastavi budući deo rada i šta je naša platforma za naredne pregovore", rekao je Stefanović.

Povodom poziva predsednika Srbije Tomislava Nikolića predstavnicima političkih partija na postizanje konsenzusa o Kosovu, Stefanović je kazao je da su takvi pozivi pozitivni, i da se i Skupština zalagala da se postigne što je moguće šira saradnja, odnosno minimum dogovora o nacionalnim interesima koji štite i Kosovo, i interese
tamošnjih Srba.

"Što se tiče mogućnosti da se takva saradnja ostvari, svakako da će odgovor na to pitanje ležati u samim dogovorima, kada budemo kontaktirali predstavnike svih politički stranaka i kada one budu rekle šta su njihove ideje", najavio je Stefanović.

Dodao je da je takav dogovor veoma važan za Srbiju, a na pitanje da li sledi donošenje skupštinske deklaracije, kazao je da nije važno da li će to biti deklaracija ili neka druga forma, već je važno da se poslanici izjasne o onome što će biti predmet pregovora.

Povodom ranijih inicijativa za promenu Ustava, Stefanović je kazao da još nema razgovora o konkretnim rešenjima i da za sada nema informaciju da postoji volja za tu promenu.

"(Promena Ustava) je veoma ozbiljna stvar i uvek je važno oceniti politički momenat... Ne bih voleo da takvu inicijativu neko pokuša da zloupotrebi ili predstavi pogrešno - kakvi su bili slučajevi u prethodnom periodu", kazao je Stefanović.

Poručio je da će eventualna promena Ustava ići ka jačanju države i njene organizovanosti, a na pitanje o tome da li to znači da iz Ustava neće biti izbačena preambula u kojoj je Kosovo definisano kao sastavni deo Srbije, kazao je da ne očekuje da će bilo ko to tražiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online