Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.08.2012.
14:58
rts rs A

Sastanak Nikolića i Dodika: Nema otvorenih pitanja

Tomislav Nikolić i Milorad Dodik održali su prve zvanične razgovore od izbora novog predsednika Srbije. Dodik je posle sastanka izjavio da između Republike Srpske i Srbije nema otvorenih pitanja.

Predsednici Srbije i Republike Srpske Tomislav Nikolić i Milorad Dodik imali su prve zvanične razgovore od izbora novog predsednika Srbije 20. maja.
 

"Između Republike Srpske i Srbije nema otvorenih pitanja", izjavio je predsednik RS Milorad Dodik i istakao da je na sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem dogovoreno da se krajem septembra održi sednica Saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim odnosima i utvrdi nova mapa rada.

Dodik je novinarima, posle dvoipočasovnog razgovora sa Nikolićem, rekao da je saradnja Srbije i Republike Srpske do sada bila veoma uspešna.

"Odnosi između Republike Srpske i Srbije su u najboljem mogućem stanju i nema nekih posebnih otvorenih pitanja", rekao je Dodik i dodao da očekuje da u narednom periodu biti značajnih pomaka "u integraciji u obrazovnom, kulturnom i svakom drugom smislu".

On je istakao da poštuje činjenicu da je Nikolić legitimno izabrani predsednik Srbije, i izrazio očekivanje da će zajedno moći da kreiraju i usaglase neke stavove u vezi sa političkim statusom srpskog naroda na Kosovu i u BiH.

Podsetivši da je politika Beograda i Banjaluke po pitanju Kosova gotovo identična, Dodik je istakao da će RS, koristeći procedure koje su joj na raspolaganju, i nadalje sprečavati priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Smatramo da je međunarodna zajednica, koja je podržala nezakonito i vanustavno proglašenje Kosova kao nezavisne države, ponizila i potcenila Srbiju i srpski narod", obasnio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je najavio i da će uskoro doći i do sastanka predsednika parlamenata RS i Srbije kao i susreta na nivou vlada.

Dvojica predsednika razgovarala su o nizu političkih, kulturnih, ekonomskih i obrazovnih pitanja, ali i o političkoj situaciji u BiH.

Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, prema Dodikovom mišljenju, treba više da se afirmiše kada je reč o sprovođenju tog sporazuma, a Visoki predstavnik u BiH trebalo da počne da njoj i ostalim potpisnicama podnosi izveštaj o svom radu.

Sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem prisustvovala je i ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je, uz predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, bio jedini visoki zvaničnik iz regiona koji je prisustvovao Nikolićevoj inauguraciji.

Od tada je još tri puta boravio u Srbiji, ali susret sa Nikolićem i razgovori na najvišem nivou do danas nisu upriličeni, čime se odstupilo od prakse čestih "susreta na vrhu", ustanovljene tokom mandata bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Dodik je u Beogradu boravio 1. jula na svečanoj akademiji povodom 70. godišnjice od bitke na Kozari, zatim je 27. jula zajedno sa Tadićem bio gost "Škole prijateljstva" na Tari, a onda se 31. jula u Beogradu sastao sa patrijarhom Irinejom.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.08.2012. 20:27
Srpska sloga Sloga Srba iz Srbije i Republike Srpske je garancija opstanka Srpskog naroda na ovim prostorima. Za to se moramo svi do jednoga boriti. Najveća briga treba da bude zajednička borba za ekonomski razvoj, zapopošljavanje mladih i za bolji i dostojni život. Druga briga je povećanje nataliteta, kroz razne fondove iz zemlje i dijaspore. Ako tu ne učinimo ništa, jednog dana ćemo se ugasiti i nestati. Treće je zajedničko planiranje razvoja odbrane od onih kojima su još uvek krvave oči. Ne smemo nikada više dozvoliti da nas gaze. Nikoga nećemo napadati, ali svoje nećemo dati. Da za uvek prekinemo rasparčavanje i razdvajanje srpskog bića na ovim prostorima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online