Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 24.08.2012.
17:30
Srna A

Ambasada SAD: Trafiking preplavio Kosovo

U izveštaju američke Ambasade o Kosmetu, u koji je Srna imala uvid, stoji da je "Kosovo izvorišna, odredišna i tranzitna zemlja za žene i decu koji su izloženi trgovini radi seksualne eksploatacije (seks trafiking), dok su deca izložena i prisilnom prosjačenju".

U trgovini belim robljem na KiM učestvuju i policija i državni funkcioneri
 

"Vlada Kosova ne ispunjava u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trafikinga, međutim, ona čini značajne napore da to učini implementacijom standardnih operativnih procedura", navodi se u izveštaju, koji je prosleđen centrali u Vašingtonu.

U tekstu se navodi da je većina žrtava seks trafikinga poreklom sa Kosova i Metohije.

"Većina međunarodnih žrtava prisilne prostitucije su mlade žene iz istočnoevropskih zemalja, kao što su Moldavija, Albanija, Poljska i Srbija. Kosovske žene i deca izloženi su prisilnoj prostituciji, ropskim brakovima i prinudnom radu širom Evrope", navodi se u izveštaju.

Kosovska policija ima informacije da trgovci ređe eksploatišu žrtve seks trafikinga u barovima i kafićima, a više u privatnim stanovima, gde žrtve prisilno odvode. Sa ocenom ambasade da je angažovanje "kosovske vlade radi prevencije trafikinga i dalje veoma izraženo", u izveštaju se konstatuje da su međunarodne organizacije primetile da su sudovi i tužilaštva i dalje loše pripremljeni za krivično gonjenje u slučajevima trafikinga, što dovodi do slabe odgovornosti za počinioce krivičnog dela trafikinga.

Konstatuje se da, "uprkos tome što je bilo nekoliko prijava o saučesništvu vladinih službenika u slučajevima trafikinga, nijedan vladin službenik nije osuđen za saučesništvo".

Prema zvaničnim podacima Kosovske policijske službe, na Kosmetu boravi između dve i tri hiljade žena iz istočnih zemalja, međutim, trafikingom se zbog sve teže ekonomske situacije bave i žene sa Kosova I Metohije.

Policija raspolaže podacima da ne postoji ugostiteljski objekat u kome se ne upražnjava prostitucija i ne provode akcije širom Kosmeta. Pre desetak dana na području Đakovice, Prizrena i Prištine uhapšeno je 11 Albanaca, a 22 žrtve trafinkinga, Moldvake, stavljene su pod nadzor policije.

Među osumnjičenima za krivično delo trgovine ljudima nalaze se i dvojica visokih funkcionera kosovskih privremenih vlasti. Suspendovan je visoki funkcioner u Ministarstvu socijalne politike, zadužen za izdavanje radnih viza, kao i Refki Morina, direktor kancelarije za migrante Kosovske policijske službe.

Ono što zabrinjava, kako piše u jednom od ranijih saopštenja KPS-a, jesu "mito i korupcija - bolest od koje nisu imuni ni pripadnici policije". Umešanost u kriminal svojih pripadnika policija pravda niskim platama i neobučenošću, ali se teret odgovornosti prebacuje i na pripadnike Eusleksa i Kfora, koji, kako se naglašava, znaju za trgovinu ljudima, ali ne čine dovoljno da se pooštre kontrole ilegalnog ulaska na Kosovo i Metohiju.

POVEZANE VESTI

Petak 24.08.2012. 17:51
Izgleda da je samo srbima juzno od ibra dobro, nigde se ne cuju. Resili su sve probleme i glasali za njihovu vladu.
Petak 24.08.2012. 20:33
Sta reci .... jer posle tog izvestaja je stigla poruka iz USA ,da su PONOSNI na Siptare sa KiM ... (bila je vest ovde pre neki dan)....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online