Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.08.2012.
10:06
Press A

Kupe stan na kredit i otplate izdajući na sat ili dan

Beogradu cveta novi biznis - iznajmljivanje stanova na sat, dan ili nedelju. Ponuda je raznovrsna i odvija se uglavnom ilegalno, a cene su različite i kreću se od 20 do neverovatnih 120 evra po danu.

Rentiranje stanova na dan brzo isplati kredit
 

Upućeni tvrde da je potražnja za ovim stanovima i apartmanima sve veća i da se zbog toga sve više stanodavaca opredeljuje za taj oblik zarade. Sve više je i onih koji su procenili da je i kupovina stana na kredit za ove potrebe isplativa. Da je ponuda raznovrsna, potvrđuju oglasi i ponude nekih agencija.

U ponudi su uglavnom garsonjere i dvosobni stanovi, ali sve više ima luksuznih vila. Vlasnik jedne agencije rekao je da se sve više gostiju odlučuje za ovu vrstu smeštaja jer su cena, diskrecija i komfor prednosti u odnosu na hotel.
 

Da ima puno ilegalaca potvrđuju i podaci Turističke organizacije Beograd.


"Mi u našoj ponudi imamo samo 100 stanova koji se izdaju. To su stanovi koji su prošli kategorizaciju Sekretarijata za privredu. To što je na tržištu veća ponuda znači da oni nelegalno posluju. Od njih ni grad ni država nemaju korist i oni bi trebalo da budu sankcionisani", kaže direktor TO Beograd Dejan Veselinov.

"Kriza je nametnula nove uslove na prestoničkom tržištu turističkog smeštaja, pa je u poslednje dve godine neverovatnom brzinom procvetao novi biznis, izdavanje stana na dan. Većina ih se nalazi u širem centru, ali ima ih i na Senjaku, Voždovcu, Dedinju i Zvezdari, a cene rentiranja variraju od 25 do 120 evra po danu, u zavisnosti od veličine, nameštaja i lokacije", tvrdi Milan N, vlasnik jedne agencije za rentiranje stanova.

On kaže da se u ovom trenutku u Beogradu na tržištu kratkoročnog najma nalazi oko 400 stanova i kuća.

"Ovakvo izdavanje stanova mnogo je unosnije nego na mesečnom nivou, a pioniri u ovom poslu kažu da je isplativo i podići kredit za kupovinu stana i rentirati ga", kaže Milan N.


Da je to tako potvrđuje i Jelena J, vlasnica tri luksuzna stana, koja je pionir u ovom poslu. "Ja sam počela sa majčinom garsonjerom. Kada sam videla da je to dobra zarada izdala sam i svoj stan na Kosančićevom vencu, a posle toga i svekrvin. Pre nekoliko meseci podigla sam kredit za još jedan stan, koji rentiram, a ratu isplatim za deset dana izdavanja", kaže Jelena J.

Ona dodaje da je za legalno poslovanje potrebno dobiti dozvolu i kategorizaciju i da su to dodatni troškovi, ali ističe da je sve više "ilegalaca" u ovom poslu. U agencijama to potvrđuju i kažu da niče i nova "branša" - vlasnici koji prostor izdaju na sat.


"Za njihovu klijentelu najbitniji su diskrecija i luksuz, dok je cena sporedna stvar. Njih nema u ponudi i oni se isključivo reklamiraju od 'usta do usta', a cena u večernjim terminima staje od 50 do 200 evra po satu i to su uglavnom nelegalni poslovi", kaže jedan vlasnik agencije.

Ponedeljak 27.08.2012. 10:43
Ako je izdavanje stana na sat, ili na dan, zna se namena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online