Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 27.08.2012.
14:13
Beta A

Dzurinda: Slovačka bi mogla da pomogne u dijalogu

Bivši slovački premijer i nekadašnji šef diplomatije Mikulaš Dzurinda predložio je da Slovačka asistira kao moderator u dijalogu Beograda i Prištine.

"Čuo sam od novog predsednika (Srbije) Tomislava Nikolića da bi upravo zemlja koja nije priznala Kosovo mogla da bude moderator", kazao je Dzurinda u razgovoru za slovačku agencije SITA.

Zvanična Bratislava ima poverenje i Beograda i Prištine: Dzurinda
 

Dzurinda je rekao da pomoć i moderatorska uloga u dijalogu Beograda i Prištine može da dođe najlakše od zemlje kakva je Slovačka, jer je uveren da zvanična Bratislava ima poverenje i Beograda i Prištine.

Po oceni Dzurinde, dužnost slovačke diplomatije je da nastoji da dobije nešto kao što je uloga moderatora u tom dijalogu. I Srbima i Albancima Slovačka može da prenese iskustvo zemlje koja je nastala podelom, ocenio je on.

"I ne samo to, već i iskustva iz modernizacije javne uprave, iz mnogih reformi kroz koje smo prošli a bez kojih se neće pomaći ni Kosovo. Na Kosovu su mi nedostajale fabrike, nisam video dimnjake, fale investicije, nezaposlenost je velika", kazao je Mikulaš Dzurinda.

Stefanović: Slovačko posredovanje teško ostvariva ideja

Šef pregovaračkog tima bivše Vlade Srbije Borislav Stefanović ocenio je da je inicijativa iz Slovačke da ta zemlja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine pozitivna, ali teško izvodljiva, kao i ideja da se UN uključe u pregovore.

"To će biti jako teško izvodljivo, voleo bih da je to moguće, Brisel će se pitati i još jedna država - koja ne stoji toliko javno u svemu tome, a to su SAD, jer Albanci neće reći ni 'Da' ni 'Ne' dok se prethodno ne dogovore sa njima", kazao je Stefanović Beti.

Po rečima Stefanovića, ideju o moderatoru - zemlji koja nije priznala nezavisnost Kosova, a ta ideja, kako je ukazao, nije nova i podsetio je da je i prethodna vlada predlagala slične stvari i dodao da sumnja da se od nove vlasti može čuti nešto novo, "mudro i dinamično".

Ocenio je da je Dzurinda "korektan čovek" i da su "Slovaci uvek bili korektni" u nameri da pomognu svima na Balkanu.

"Na našu žalost, ne verujem da ćemo mi mnogo da se pitamo o tome, pitaće se Brisel, a Brisel će voditi računa da moderator bude prihvatljiv i za Prištinu", kazao je Stefanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.08.2012. 14:19
Naravno...imam osecaj da oni koji nadgledaju pregovore su svi iz zemalja koje su priznale KIM...a ovako makar jedna protiv....da i oni kazu nesto....
Ponedeljak 27.08.2012. 14:23
Naravno...imam osecaj da oni koji nadgledaju pregovore su svi iz zemalja koje su priznale KIM...a ovako makar jedna protiv....da i oni kazu nesto....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online