Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 27.08.2012.
17:07
J. L. Petković - Vesti A

Goranci uzalud molili Kfor

Gora na Kosovu i Metohiji zahvaćena je jakim požarima. Na Koritniku je do sada je izgorelo oko 3.000 hektara guste borove šume, a požar tinja na pragu sela Gornji Krstac, par stotina metara od prve kuće, gde meštani danonoćno pokušavaju da suzbiju vatrenu stihiju.

U Kforu su nam rekli da ne mogu da intevrenišu dok se požar ne proširi na naselje: Goranci sami gasili požar
 

U noći između subote i nedelje je, kažu bilo najgore, jer je postajala mogućnost da se zapale dalekovodi.

Eksplozije kasetnih bombi

 

Požar bukti tačno na pograničnom delu sa Albanijom na nekadašnjoj karauli Vojske Srbije gde je, prema priči meštana, naknadno eksplodiralo pet, najverovatnije, kasetnih bombi.


- Nekoliko puta su se čuli odjeci eksplozije od bombi, koje su se verovatno tokom pada zaglavile u izuzetno gustoj borovoj šumi, i tek sada od požara eksplodirale - zaključio je Hamza.

Lokalni predstavnici su još u četvrtak zatražili pomoć nemačkog Kfora, jer je po njihovom iskustvu, za gašenje ovakvih požara zbog nepristupačnog terena i nadmorske visine od oko 2.300 metara jedino moguće vatru suzbijati iz vazduha. Međutim, Nemci se nisu pojavili u pomoć, jer prema jednom objašnjenju "nemaju balone za vodu".


U Direktoratu za šumarstvo i poljoprivredu u opštini Dragaš pak, kažu: "U Kforu su nam rekli da ne mogu da intevrenišu dok se požar ne proširi na naselje."


"Vatru smo do juče gasili mi meštani, uz pomoć dvadesetak vatrogasaca iz naše opštine. A, onda nam je stigla pomoć i iz drugih vatrogasnih jedinica, a očekujemo i bezbednosne snage. Ali, bojim se da je kasno. Požar je gotovo nemoguće kontrolisati", kaže Uzair Hamza, lokalni koordinator za prava zajednica i predstavnik sela Gornji Krstac.


Požar je do Gore došao 21. avgusta iz Albanije, gde je počeo da tinja oko 6. avgusta. Tamošnji vatrogasci su ga suzbili, pa je prešao preko Koritnika. Meštani pretpostavljaju da je tada usledila pogrešna procena šumara kolike bi razmere mogla da dosegne vatrena stihija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.08.2012. 17:53
inace kfor je na kosovu da potpaljuje vatru a ne da je gasi ...
Ponedeljak 27.08.2012. 19:13
pa ne pomazu oni nikom ni srbima ni siptarima oni samo svoj biznis gledaju i svoju korist
Ponedeljak 27.08.2012. 23:13
DO KADA ce ovaj svet da se sere po srbima???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online