Četvrtak 6. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 01.09.2012.
12:40
Đ. Barović - Vesti A

Otišla u Australiju, oteli joj stan!

Za 71-godišnju Staniju Nešović, izbeglicu iz Sarajeva, koja već 21 godinu živi u Beogradu, poslednji odlazak kod kćerke i sina u Australiju ostaće u neprijatnoj uspomeni, jer dok je boravila tamo, prvi komšija joj je obio stan i sada ne razmišlja da se iz njega iseli!

OVDE SAM ŽIVELA: Stanija Nešović ispred blindiranih vrata svoga stana
 

Ova, potpuno neverovatna priča odigrala se u beogradskom prigradskom naselju Bele vode, početkom ovog meseca dok je Stanija još boravila u Sidneju.


- Majka mi je došla u posetu još krajem prošle godine. Uželela se i mene i brata, unučića... Taman se, početkom avgusta spremala za povratak, kada su nas kumovi koji su inače uredno obilazili stan i plaćali račune, pozvali i rekli da je stan obijen, a da su naša blindirana vrata zamenjena drugim. Nismo mogli da verujemo šta se događa. Odmah sam zvala policiju u Beogradu, ali oni nisu mogli da mi pomognu. Zato sam se spakovala i sa majkom odmah krenula put Srbije - priča vidno uzbuđena Ljiljana koja u Australiji živi već 14 godina i priznaje da nije mogla ni da pomisli da bi ovako nešto moglo da se dogodi u 21. veku.

TRAŽE POMOĆ DAČIĆA: Stanija sa ćerkom Ljiljanom
 


- Čim smo stigli, odmah sa aerodroma smo otišle do našeg stana u Zdravka Jovanovića 5, i tamo zatekli momka, Petra Bojića, sina naših prvih komšija koga smo čuvali dok je bio mali. Zgranuto sam ga pitala: "Sine, Petre, zašto?". On mi je hladno odgovorio da živim u Australiji i da svojoj majci mogu da kupim stan gde hoću. Uzaludno sam pokušala da mu objasnim da to nije baš tako i da nama u dijaspori pare ipak ne padaju sa drveća. Ništa nije vredelo, samo nam je zalupio vrata pred nosem - veli ova žena koja je u sledećih nekoliko dana bezuspešno pokušavala da reši ovaj problem tako što se obraćala policiji u opštini Čukarica.


- Dolazili su i pred stan policajci, ali bez ikakvog rezultata. Zato sam otišla kod zamenika komandira stanice koji me je strpljivo saslušao, ali na kraju nemoćno raširio ruke i upitao: "Kako mogu da vam pomognem?". Tek tu sam bila u šoku, jer ako policija u Srbiji ne zna kako može da mi pomogne, ko onda zna - priča ova žena.


Doduše, problem oko stana u kome živi njena majka nije jednostavan. U pitanju je jedna od dve zgrade za koje se do danas ne zna u čijem su vlasništvu. Tu činjenicu su još 1991. godine iskoristile mahom izbeglice iz Bosne i Hrvatske i uselile se. Svi oni, oko 120 porodica, u međuvremenu su dobili stanarska prava, uredno plaćaju komunalije državi, struju, telefon... U ličnim kartama im uredno stoje i adrese tih stanova.

DOKAZI: Stanija je uredno prijavljena i plažala račune
 


- Ispada na kraju da to što država nije bila sposobna da reši vlasništvo nad tim zgradama nekima omogućava da se ponašaju kao da su na Divljem zapadu i da otimaju tuđe. Prosto neverovatno - priča Mirjana Nešović koja se posle bezuspešnog obraćanja lokalnoj policiji, obratila i MUP-u Srbije, a sada čeka i da o svom problemu razgovara sa premijerom i ministrom policije Ivicom Dačićem i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.


- Imam dvojno, srpsko-australijsko državljanstvo, ali smatram da o ovom problemu treba da se brine Srbija. Zakazala sam razgovor sa Dačićem i Đilasom i nadam se da će mi pomoći. Ako ne, razmišljam da se obratim ambasadi Australije u Srbiji. Možda ću tu imati više sreće i razumevanja da sada bespotrebno gubim i živce i vreme i novac - priča Ljiljana i dodaje da je angažovala advokata, a da je njena majka u ovoj, novonastaloj situaciji, privremeno smeštena kod kumova.


- Međutim, njoj je sve ostalo u tom stanu, od sredstava za ličnu higijenu do garderobe, brojnih računa. Najlakše bi bilo da majku povedem nazad u Australiju, ali je svesna sam da bi to za nju bila smrtna presuda. Ona bi možda telom bila pored mene, ali duša bi joj bila ovde, u Srbiji - veli Mirjana Nešović.
 

Bojić: Nisam jači od Dačića


U pojedinim beogradskim medijima, ova priča je predstavljena kao "povratak Divljeg zapada u Srbiju". Uzeta je navodno i izjava Petra Bojića koji je poručio da mu "ni Dačić ne može ništa". Međutim, u telefonskom razgovoru, Bojić je demantovao da je tako nešto rekao, ali i tvrdi da je istina drugačija od one kako je predstavlja porodica Nešović.


- Jedino da sam lud pa da provociram policiju izjavama da sam "jači od Dačića". Prava istina je da Nešovići u Beogradu imaju još tri stana i da ta žena, Stanija, u ovom nije boravila poslednjih deset godina, ali na svaki način žele da i ovo kupe. Pri tom, u ovaj stan bi trebalo da se useli čovek koji je krvario za ovu domovinu, a sa porodicom je i dalje podstanar i prosto nema više para za kiriju - kaže Bojić.


Na desetine "fantomskih" zgrada


U Beogradu je na desetine zgrada za koje se faktički ne zna čije su vlasništvo što su izbegli iz Bosne i Hrvatske svojevremeno iskoristili. Za zgrade na Belim vodama, u Gradskom stambenom se jedino zna da su vlasništvo Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Međutim, pretpostavka je da i tu nije sve razjašnjeno jer su zgrade napravljene sredstvima iz nekog fonda svih republika nekadašnje SFRJ.

POVEZANE VESTI

Subota 01.09.2012. 17:54
Kraj priche, ako ne postoji drzava onda drzava morash biti ti. Znachi izreci prestupniku presudu i izvrshi je.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online