Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 02.09.2012.
12:33
J. L. Petković - Vesti A

Od Srbije traže predaju severa

Nemačka kancelarka Angela Merkel planira da uskoro u Beograd pošalje tročlanu delegaciju da novom srpskom rukovodstvu i javnosti bez okolišanja kažu šta se od Srbije očekuje na putu za EU, saznaju beogradski mediji.

Srbija, navodno, može da očekuje ponudu modifikovanog Ahtisarijevog plana za sever, po kome bi taj deo pokrajine ostao u sastavu Kosova i prekinulo finansiranje paralelnih institucija. Brisel pravi dokument pod radnim naslovom "Platforma normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", čija je najnovija verzija upravo u izradi. Navodno, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton je Tačiju pokazala plan, a uskoro će ga videti i premijer Ivica Dačić.

Prema tim informacijama, nosioci tog procesa biće Tači i Dačić, a osnov plana je da Priština pristane na nove koncesije severu Kosova, u zamenu za integraciju severa i efektivno odustajanje Srbije od tog dela teritorije. Konačno, od Srbije se očekuje pristanak da sa Kosovom ima isti odnos kao što su imale Istočna i Zapadna Nemačka.


- Očekujem da će se nova vlasti dostojno držati Ustava Republike Srbije, a on kaže da nema pregovora ni o kakvim granicama i privilegijama, kao i Ahtisarijevom planu. Taj plan nije prošao ni Savet bezbednosti UN, te ja potpuno neprihvatljiv i mora da se odbaci. Podsetio bih da su institucije koje EU želi da ugasi starije i od Nemačke, traju oko 1.000 godina i nema niko prava da ih naziva paralelnim. Zato ne smemo da dozvolimo da sklizne u ruke onih koji su žarili, palili i proterivali - kaže Marko Jakšić iz Srpskog nacionalnog veća severnog KiM.

Ujedno, kao poslanik u Skupštini Srbije, on dodaje da je "simptomatičan izlazak Borislava Prelevića iz Srpske napredne stranke", kao i da je ta ista partija "obećavala poništavanje dogovora postignutih sa Prištinom u Briselu".


- A sada o tome ni reči. Zabrinjava me izjava Aleksandra Vučića da nam predstoje teški i bolni kompromisi. Brinu me i njegovi neverovatno bliski kontakti sa američkom stranom, kao i to da bi mogao da ugrozi naše nacionalne interese stavljanjem EU ispred Kosova - ocenjuje Jakšić.


Očekuje se da uskoro Tači i Dačić dobiju novu verziju platforme, a zatim da početak novog kruga pregovora krene u oktobru.
 

Ponuda za Srbe


Prema informacijama koje su se pojavile u medijima, kosovska strana bi morala da poveća broj srpskih poslanika u parlamentu Kosova, odnosno uključi i predstavnike Srba sa severa i prihvati Savez opština severa kao parlamentarni oblik za sever. Sve bi se zaokružilo imenovanjem četiri samostalna koordinatora za sever u mandatu Vlade Kosova, koji se bavili pitanjima policije, kulture, obrazovanja i vere, ekonomskog razvoja i infrastrukture. 


Bez duplih plata


- Od Srbije niko neće tražiti da prizna Kosovo, ali mora biti dogovora o koegzistenciji. Kosovo bi trebalo da postane član UN. Politika 'i EU i Kosovo' mora da bude redefinisana. Ono što Beograd sad pokušava da uradi sa fusnotom dobro je i u Berlinu je to pozitivno ocenjeno. I, naravno, razmontiranje paralelnih struktura na severu biće ključno. Tražiće se i prestanak finansiranja. Normalno je da ljudima na severu Kosova koji primaju duple plate nije u interesu da se situacija smiri jer razmišljaju u stilu "zašto bih se odrekao tog dodatnog novca". To će biti ključ - izjavio je Franc Lotar Altman, nemački ekspert za Balkan za beogradske medije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.09.2012. 12:41
Ako ces baba da zadovoljis Siptare ... predaj im ti Sever Nemacke , a ne poklanjaj sto nije tvoje - teritoriju Srbije ...!
Nedelja 02.09.2012. 12:44
Ma batalite EU vise u pm...dokle vise Srbija da se ponizava???Neka Turci u Nemackoj uzmu Bavarsku tj da proglase nezavisnost,pa da vidim onda Angelu.U cemu je razlika u odnosu na Kosovo?mamu vam jebem!
Nedelja 02.09.2012. 13:02
SRBIMA JE DOBRO POZNATA REALNOST POSLE ZLOCINACKE NATO-AGRESIJE 1999 GOD. KAO I OSTALE RERPRESIJE OKUPATORA SRPSKE ZEMLJE U KORIST SIPTARSKIH DIVLJAKA (odnosi se na poznate rasisticke teroriste kosovskih albanaca), ALI I PORED SVIH NEVOLJA I BEZIZLAZNIH SITUACIJA PORAZENE SRBIJE, AKO NIKO DRUGI ONDA BAR GENUINI PROTIVNICI I ZLOTVORI SRBA - NEMCI (ili bolje receno germani) – TREBA DA SHVATE DA IH VECITO PRATI NEPODNOSLJIVOST I PREZIR SRBA I SRBIJE. ZATO SRBI PORUCUJU "RATOBORNOJ" KANCELARKI A. MERKEL - KAO I OSTALIM SVAPSKIM JURISNICIMA NA SRBE I SRBIJU - NEKA SE UZDRZAVAJU SVOJIH ZA SRBE NIKADA PRIHVATLJIVIH POLITICKIH SAVETA !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online