Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 03.09.2012.
13:03
Đ. Barović - Vesti A

Pilot SAD: Bombe na Srbiju su naša sramota

Uz prisustvo više od 100.000 posetilaca, državnog i vojnog vrha Srbije, kao i brojnih delegacija iz sveta, na vojnom aerodromu Batajnica kod Beograda u nedelju je, povodom 100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva, održan veliki aeromiting.

Hiljade znatiželjnika na aeromitingu: Spektakl u Batajnici
 

U prisustvu premijera Dačića i kompletne Vlade, patrijarha Irineja i predsednika RS Milorada Dodika, miting je otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji se u Batajnici pojavio sa suprugom Dragicom.

Bio u školi za vreme bombardovanja Srbije: Pilot Skejt Kolin
 

On je naglasio da organizovanjem aeromitinga Srbija pokazuje pravu sliku prijateljske, dobronamerne i gostoljubive zemlje.


- Duh mira, prijateljstva i gostoprimstva je utkan u vazduh koji dišemo i nebo koje nas okružuje - kazao je Nikolić i naglasio da Srbija ima snažnu vojnu industriju, naročito u oblasti avijacije.


Aeromitingu je prisustvovao i veliki broj zvanica iz javnog i kulturnog života Srbije, a među njima je bio i nekadašnji haški optuženik i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović.


- Očekujem lep događaj, a došao sam na poziv zvaničnika države - kazao je kratko Milutinović koji se srdačno pozdravio sa većinom zvanica VIP lože.


Na aeromitingu je učestvovalo 27 vazduhoplovnih organizacija iz Srbije sa čak 58 letelica, kao i avioni i predstavnici iz 16 zemalja sa 27 letelica, uključujući i SAD, Rusiju, Austriju, Dansku, Italiju...

Iz Nemanjine u Batajnicu: Vlada Srbije na mitingu
 


I pored apela više srpskih nacionalnih organizacija za bojkot učesnika aeromitinga iz zemalja NATO-a zato što su 1999. bombardovali SR Jugoslaviju, dogodilo se upravo suprotno. Ljudi su se tiskali oko letelica sa Zapada, a posebno američkih: dva aviona F-16, kao i velikog transportera u koji je bilo moguće ući i napraviti fotografije za uspomenu.


- A vi ste, dakle, ti što ste nas bombardovali - upitao je 27-godišnjeg pilota F-16 Skejta Kolina, osam godina stariji Miroslav Oprijan iz mesta Vojka. 

Uz Božju i bratsku pomoć: Patrijarh Irinej i Milorad Dodik

- Nije on, nije on - naslućujući mogući incident, brzo je dodao, na srpskom, jedan od zvaničnika američke ambasade koji se slučajno tu našao.

Miroslav priznaje da nije ni bio voljan za kavgu, već mu je bio gušt da se slika ispred dva jurišna lovca, ponosa američke ratne avijacije.


- Ma, znam ja da taj momak nije učestvovao u bombardovanju Srbije, ali nije bilo šanse da ga ne pitam i malo "štrecnem". Čisto da znaju gde su došli - objašnjava za "Vesti" ovaj mladić koji se 13 godina od NATO agresije na Srbiju tog rata seća kroz šalu.


- I ja sam bio na toj vojnoj vežbi - kaže ironično.


S druge strane, pilot jednog od najmoćnijih američkih lovaca koji je na službi u 510. lovačkoj eskadrili stacioniranoj u Avijanu, kaže da je velika sramota što je do bombardovanja Srbije uopšte došlo.

Rusi oduševili publiku

U letačkom delu programa najveća atrakcija bio je nastup ruske akro grupe Striži za koju brigadni general Predrag Bandić kaže da retko nastupa van granica svoje zemlje.
- Otuda je ovo jedinstvena prilika da se vidi deo njihovog programa - kazao je Bandić.

- Kada je bombardovana vaša zemlja ja sam još pohađao školu. Ali smatram da je velika sramota što su i SAD i Srbija dozvolile da do toga dođe, jer su te države uvek bile saveznici - kaže Kolin.


Mada je prvi put u Srbiji i Beogradu, ovaj pilot je oduševljen srpskom prestonicom.


- Posetio sam Kalemegdan, noću obišao nekoliko beogradskih splavova, oduševljen sam ovim gradom. Reći ću svima da dođu u Srbiju, a ja ću, čim budem slobodan, doći ponovo i povesti i suprugu.

Vrhovni savet odbrane: Vučić, Nikolić i Diković
 


Kolin nam je otkrio i da će posetiti Muzej vazduhoplovstva kod aerodroma Beograd, i to sa posebnim ciljem.


- Čuo sam da se tamo nalazi parče našeg aviona, letelice, F-16 i planiram da to slikam, a zatim zafrkavam svoje kolege u Americi - otkrio je Kolin.
 

Prigodni komentar i odeća

Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik Milivoje Pajović izjavio je da je aeromiting pratilo čak 538 novinara, od kojih je čak 220 novinara iz regiona. Javni servis Srbije direktno je prenosio najveći deo aeromitinga, a stručni konsultant je bio vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski koji je za ovu priliku bio obučen u pilotski kombinezon.


Šutanovac sa Mitrovićem

Dragan Šutanovac

Mitingu je prisustvovao i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac koji je došao u pratnji dece. Za razliku od ostalih gostiju koji su prošli kroz špalir visokih vojnih zvaničnika Srbije, njemu se jedino obradovao vlasnik TV Pink Željko Mitrović s kojim se srdačno izgrlio.


Američki amblemi - 20 evra

Na jednom, od ukupno dva punkta na kojima su bile izložene američke letelice: fajter F-16 i boing stratotanker KC-135 R, posetioci su mogli da kupe i razne suvenire američkog ratnog vazduhoplovstva.


Majica i šal su se mogli kupiti za 2.400 dinara, a oznake za 600 dinara. Zanimljivo je da je u ponudi "suvenira" bio i otvarač za flaše koji je koštao 1.200 dinara.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.09.2012. 14:03
Izdajnik Voleo bi da vidim sliku bivseg Americkog ministra odbrane da seta a da sin nosi Srpsku zastavu.Gde su stara dobra vremena kad su izdajnici hapseni i proterivani
Ponedeljak 03.09.2012. 14:07
Lako je Sutanovcu da se sepuri sa sinom koji nosi Americku zastavu jer su napravili zakon gde je izdaja svoje zemlje legetimni cin.
Ponedeljak 03.09.2012. 18:30
LJOTICEVAC ostro oko imas,dobro si to primetio..Tatin sincic.Ali dobro deca su deca,ipak mali nije kriv sta mu je Tatica takav supak.. Nego obratite paznju kako s*re Visost Broj Jedan (Nikolic) "U VAZDUHU KOJI UDISEMO UTKAN JE DUH MIRA I PRIJATELJSTVA.." Za malo se nisam ispovrac'o,bljak. Pre bih rekao da je u taj vazduh utkana radijacija i ko zna kakva jos sve otrovna sranja cije cemo posledice osecati godinama.I kojim su nas zasuli ovi isti koji se sad ku*ce na ovom vasaru. ZA SRBIJU 12:Brate,jel' Tebi dobro??Mislim ako ti nekako mozemo pomoci..Ne mogu da ocenim je li u pitanju alkohol,duvaljka ili nesto jace..Ali bice sve u redu,samo se smiri za poceta..Opusti se,disi duboko..Bice sve O.K
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online