Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.09.2012.
12:29
J. L. Petković - Vesti A

Samo po volji Prištine

Direktor srpskog kanala u okviru Radio televizije Kosova najverovatnije će biti Žarko Joksimović, nekadašnji reporter TV Priština. Odluka o tome biće, saznaju "Vesti", doneta mimo raspisanog konkursa, a Joksimovića će postaviti lično međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt, čiji se mandat završava za nedelju dana.

Žarko Joksimović
 

To će ujedno biti i prvi put da od dolaska u Prištinu Fejt iskoristi mandatno pravo izvršne odluke, najverovatnije jer mu se žuri da ispuni odredbu predviđenu Ahtisarijevim planom koja se odnosi na informisanje Srba. U prilog tačnosti ove informacije ide i činjenica da još nije izabrana komisija od sedam članova, koja bi bordu RTK trebalo da predloži direktora.


Imenovanje srpskog šefa RTK očekuje se do 7. septembra.


Prema izvorima "Vesti", prvi krug konkursa za direktora srpskog kanala ocenjen je kao neuspeo, jer nijedan kandidat nije bio dovoljno "podoban", nakon čega je Piter Fejt odlučio da uzme stvar u svoje ruke. Dvoumio se između Nenada Radosavljevića, i Joksimovića.

Mogućnost informisanja na srpskom jeziku na području čitavog Kosova, gde trenutno ne postoji nijedna srpska televizija sa tehničkim mogućnostima da "pokrije" čitav region, izuzetno je važna. Društvo novinara Kosmeta je više puta upozoravalo da Priština ni po koju cenu ne želi da kanalu na srpskom obezbedi bilo kakav oblik nezavisnosti.


Ukoliko se direktor srpskog kanala imenuje, a ne izabere propisanom procedurom Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosmeta će pokrenuti sudski postupak, najavljuje Živojin Rakočević, član Saveta Radiodifuzne agencije (RRA).


"Ako je istina da će nekoga imenovati, pa makar to bio i Aleksandar Tijanić, to je smejurija. Ovde se falsifikuje sve što može da obezbedi prava Srbima. Otkako je počela implementacija zakona o kanalu na srpskom jeziku, celokupna politička garnitura i lokalna i međunarodna zajednica se usmerila na to da nam uzme sva prava koja je u nekoliko rečenica garantovao Ahtisarijev plan. Nama se, dakle, garantuje samo oduzimanje prava", zaključuje Rakočević.

Minimum minimuma


U Ahtisarijevim planom nezavisni televizijski kanal predviđen je u okviru posebnih prava Srba. Međunarodna zajednica ga je smatrala važnim nakon svih katastrofa i kolapsa informacionog sistema na KiM, a naročito dešavanja 17. marta 2004.
- Ali, kada se dođu do implementacije, stvari izgledaju drugačije. Taj minimum minimuma nam oduzimaju u strahu da imamo previše prava - kaže Rakočević.

 

Prvi put čuje!


Žarko Joksimović, sada na čelu nezavisne Link produkcije, za "Vesti", međutim, kaže da ne očekuje to postavljenje, jer nije konkurisao.


- Ne znam ništa o tome. Prvi put čujem. Da sam imao ambicije da budem direktor srpskog kanala, ja bih konkurisao na to mesto - objasnio je Joksimović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.09.2012. 15:06
Srbi na Kosmetu imaju svoju Tv.Most
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online