Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.09.2012.
18:18
RTS A

Trka za partijsku knjižicu

Glasaću za tebe kad budeš na vlasti! Legenda ili ne, tek građani se – neki iz koristi a neki i iz opredeljenja – rado učlanjuju u partije, posebno posle njihovog izbornog uspeha. Sve partije koje su u Vladi, kažu, beleže porast broja članova.

Samo članovi partija vladajuće koalicije mogli bi da nasele grad veći od Novog Sada, proizlazi iz podataka koje prijavljuju stranke.

Građani se, iz koristi i(li) iz opredeljenja, rado učlanjuju u partije, posebno posle njihovog izbornog uspeha
 

Srpska napredna stranka, doduše, ne saopštava koliko ima članova, ali poručuje da im i članstvo i rejting stalno rastu, što potvrđuju i poslednja istraživanja javnog mnjenja.

Najviše novih pristalica beleži SPS, posebno u mestima gde su ostvarili dobar rezultat.

Predsednica Saveta za informisanje i propagandu SPS-a Ivana Petrović kaže da je stranci od početka godine i u toku izborne kampanje, pristupilo više od 17.000 članova.

"Veliki porast zabeležen je i u samoj izbornoj kampanji, oko 12.000 novih članova. Interesantno je to što su to uglavnom mladi ljudi do 30 godina, zapravo nekih 45 odsto ukupnog broj pripada mlađoj populaciji", rekla je Petrovićeva.

Povratak u vlast ohrabrujući je za članove Nove Srbije. Do izborne kampanje, partijsku knjižicu te stranke, kažu, imalo je 90.000 ljudi. Danas ih je, procenjuju, desetak odsto više.

Članstvo u Partiji penzionera poraslo je, kako tvrde, za petinu u Novom Sadu, Nišu i Smederevu, i to pogotovo među mladima.

U Jedinstvenoj Srbiji, koja broji dva puta više članova nego što Jagodina ima stanovnika, kažu da podrška raste, bez obzira na izbore. Slično je i u URS-u.

"Broj članova stranke se neznatno uvećao od završetka izbora, tako da danas imamo negde oko 103.000 članova stranke. Nažalost, građani učlanjenjem u političke stranke vide mogućnost da na najbrži način reše svoje probleme", rekao je Vladimir Ilić iz URS-a.

Analitičari nisu sigurni da je broj članova koje stranke prijavljuju tačan. Podsećaju da je u svakoj deobi vlasti, a od 1990. bilo ih je 13, primetan juriš ka pobednicima. Najveći – ka DSS-u, posle 5. oktobra, DS-u 2005. i SPS-u tri godine kasnije.

"Srbija je partijska država, bila i ostala. Sve te priče o depolitizaciji i departizaciji su priče za malu decu. Do toga, prosto, ne može da dođe zato što, nakon što osvoji vlast, ili nakon što nakon izbora ostane na vlasti partija teži da obezbedi uhlebljenje onima koji su u najvećoj meri tome doprineli", rekao je Marko Blagojević iz Cesida.

Iz Cesida poručuju da ukupan broj partijskih knjižica ne prelazi pola

POVEZANE VESTI

Utorak 04.09.2012. 06:59
Obećanja, obećanja...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online