Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 10.09.2012.
13:53 >> 14:33h
Beta A

Riker: SAD ponosni partner Kosova

SAD su ponosni partner Kosova i da će dati punu podršku Kosovu u periodu pune nezavisnosti, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker nakon susreta sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Riker obećao punu podršku Kosovu u periodu pune nezavisnosti
 

Riker je rekao da ima zadovoljstvo da na današnjem sastanku Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo bude u ime predsednika SAD Baraka Obame i američke državne sekretarke Hilari Klinton i da čestita narodu Kosova na okončanju nadgledane nezavisnosti Kosova, što predstavlja priznanje narodu i institucijama Kosova.

"Kosovo je jedinstvena višenacionalna zajednica i SAD podržavaju nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Kosova.  Kraj nadgledane nezavisnosti je znak kraja nadgledanja međunarodne zajednice, ali to ne znači da se međunarodna zajednica neće interesovati za dalji razvoj Kosova. Mi ćemo sa velikim interesovanjem pratiti kretanja na Kosovu i podržavati Kosovo, rekao je Riker i dodao da SAD podržavaju dijalog Kosova i Srbije, ističući da Kosovo i Srbija imaju budućnost u Evropskoj uniji.

File: Priština da se konstruktivno angažuje prema Srbiji

Evropski komesar za proširenje
Štefan File, koji je takođe u Prištini, istakao je da tamošnje vlasti moraju nastaviti reforme i "konstruktivno se angažovati" prema Srbiji. File će, kako je saopšteno u Briselu, podvući podršku Evropske komisije evropskoj budućnosti Kosova, kao i da vlasti u Prištini moraju "pružiti ruku svim zajednicama na Kosovu".

Čestitajući građanima Kosova na okončanju nadgledane nezavisnosti, kosovski premijer Hašim Tači rekao je da su institucije, građani i on lično zahvalni SAD, predsedniku Obami, sekretarki Klinton i svima u SAD za podršku koju su dali procesu nezavisnosti Kosova.

"Mi smo sa ambasadorom Rikerom razgovarali o napretku koji je postignut, o uspehu, o zajedničkom putu na implementaciji plana predsednika (Martija) Ahtisarija, uključivanju svih zajednica u institucije zemlje. Razgovarali smo i o našoj opredeljenosti za dobrosusedskim odnosima sa svim susedima uključujući i Srbiju, i o našoj viziji da se integrišemo u NATO i EU", rekao je Tači i ukazao i da su pred Kosovom i nakon ukidanja nadgledane nezavisnosti mnogi izazovi koji nisu nimalo laki.

I Vestervele pozdravio okončanje nadzirane nezavisnosti

 

Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele pozdravio je takođe okončanje statusa nadzirane nezavisnosti za Kosovo i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine naveo kao glavni zadatak za predstojeći period.

 

"Okončanje nadziranja kosovske nezavisnosti je značajan korak za Kosovo i uspeh međunarodne zajednice. Kosovo je ispunilo suštinske demokratske zahteve i učinilo napredak u zaštiti manjina", navedeno je u izdatom Vesterveleovom saopštenju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.09.2012. 14:02
vidi ih, Himler i Mengele
Ponedeljak 10.09.2012. 14:51
SAD su ponosne na svoju novu koloniju!
Ponedeljak 10.09.2012. 13:52
Umesto da regovaraju o Kosovu oni sa nase strane sede i lade jaja....boli ih tuki
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online