Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 14.09.2012.
13:01
J. L. Petković - Vesti A

Priština već ukida prava Srbima

Prvog dana od ukidanja nadgledanja nezavisnosti, vlasti u Prištini prekršile su sopstveni ustav i zakon i onemogućili Srbima da na maternjem jeziku prate konferenciju održanu povodom prestanka nadziranja.

SAMO NA ALBANSKOM: Jahjaga, Tači i Fejt
 


Bez obzira na to što je tema tog skupa bila nezavisnost Kosova, šefu misije Euleksa Gzavije de Marnjaku nije smetalo da se tu pojavi, i praktično prekrši okvire svog mandata koji se bazira na statusnoj neutralnosti. On je bio jedini iz redova međunarodnih diplomata koje rade pod Rezolucijom 1244, koji je došao na svečanu konferenciju, dok su sve organizacije UN u Prištini izbegle taj skup.


Naime, kada su se srpski novinari pojavili u hotelu Svis dajmond, nekadašnjem hotelu Božur, gde se održavala konferencija, njima je nonšalantno objašnjeno da ne mogu da je prate na maternjem jeziku. Iako je tu bio prevodilac koji je obezbedila odlazeća Međunarodna civilna kancelarija, organizatori (prištinske vlasti) su samo rekli - na aparatima za prevod nema slobodnog kanala za srpski jezik!

Severu specijalni status


Na marginama konferencije o ukidanju nadgledanja nezavisnosti Kosova bilo je pitanje severa.Prema saznanjima "Vesti", u Tačijevom okruženju ne odbacuju mogućnost specijalnog statusa na sever, ali jedino u okviru nezavisne države Kosovo.

Osim novinara, šta govore Hašim Tači, Atifete Jahjaga i ostali govornici, nisu razumeli ni predstavnici Srba u kosovskoj vladi, koji su takođe bili na tom skupu. Dolazak šefa misije Euleks predstavljao je još veće iznenađenje. Prvo, jer niko iz redova statusno neutralnih misija nije došao da "uveliča slavlje" kosovskoj vlasti, a drugo jer je Gzavije de Marnjak u to vreme trebalo da razgovara sa predstavnicima srpskih medija, ali im je dan ranije otkazao pravdajući se velikim obavezama.


Elem, diplomate zaposlene u UN na Kosovu, ocenjuju njegovo prisustvo "skandalom", dok u Euleksu kažu da se njihov šef samo odazvao pozivu kosovskih vlasti, te da "njegov dolazak nema veze sa mandatom i sa statusom neutralnosti".


U kosovskom parlamentu gotovo je došlo do tuče 31. avgusta kada je usvajan paket neophodan za ukidanje nazdiranja nezavisnosti, u kom su bila i prava za Srpsku pravoslavnu crkvu. Usred glasanja članovi Demokratske partije Kosova su se okrenuli protiv svog lidera Hašima Tačija. Dok je on, opet pred pritiskom Zapada, tražio da se prihvate ti zakoni, negove partijske kolege su isprovocirani počeli da govore da im Hašim više nije vođa. Zato pojedine strane diplomate šuškaju Prištinom o tome da li bi vlasti, sada bez nadziranja, mogle da znatno smanje prava Srbima. Piter Fejt, međunarodni civilni predstavnik, koji javno govori da je Kosovo multietnička država, iz Prištine je otišao ne zaboravljajući koliko je puta vikao na Hašima Tačija tražeći da prihvati minimalna prva srpskoj zajednici propisana Ahtisarijevim planom, poput Zakona o Prizrenu i Velikoj Hoči.

POVEZANE VESTI

Petak 14.09.2012. 13:05
verovatno je i to deo "paketa" o kome je dogovoreno sa gnojavima? A ovi aktuelni, naravno, ni na šta ne mogu da utiču...?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online