Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 19.09.2012.
15:23
Beta A

Oko čega se svađaju Dulić i Dinkić?

Bivši ministar životne sredine Oliver Dulić odbacio je danas optužbe ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića o nenamenskom trošenju novca iz Fonda za zaštitu životne sredine navodeći da Dinkić učestvuje u njegovoj kriminalizaciji bez ikakvih argumenata za svoje tvrdnje.

Dinkić osuo paljbu po Duliću
 

U raspravi o izmenama nekoliko finansijskih zakona u Skupštini Srbije, Dulić je kazao da Dinkić u opštoj histeriji u medijima u kojoj se nastoji da se svi bivši ljudi iz prethodne vlasti predstave kao kriminalci, pokušava da prikaže da je sav potrošen novac iz Fonda otišao u "nečije džepove i političke stranke", a da u stvari nema pravi uvid u stvarno stanje.

Šef poslanicke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić kazao je da je Dulić u problemu i da razume ličnu ispovest Dulića za koga je rekao da je nenamenski trošilo novac iz Fonda za potrebe svog ministarstva.

 

"Vi ste svojevremeno kreirali naslove protiv Dinkića, vi ste pisali neistine i saosećam sa vama sada kada ste vi meta i žrtva takvih napisa", kazao je Ilić.

"Ako je bilo zloupotreba (u Fondu) neka se dokaže ali nemojte da retiketirate nekoga u medijima", rekao je Dulić koji je poslanik Demokratske stranke (DS) i naveo da je oko 97 odsto sredstava Fonda potrošeno namenski.

Dinkić tvrdi da su više od 80 odsto sredstva iz Fonda trošena u svrhu predizborne kampanje DS i optužio je Dulića da iznosi neistine da su sredstva iz Fonda namenski trošena.

Prema rečima Dinkića, Fond osnovan krajem 2006. godine u poslednje vreme je radio mimo evropskih normi jer je služio za političke svrhe i promociju i pod političkim pritiskom nije vršio funkciju zaštite životne sredine.

Dulić je poručio Dinkiću da je Vlada Srbije, ako je to htela, mogla da ukine Fond i bez "ove sramne kampanje" navodeći da nije postojao nijedan razlog da Dinkić napada Fond koji je, kako je ocenio, dobro radio.

Dinkić je uzvratio i da su velika sredstva iz Fonda trošena na medijsku kampanju kao i za potrebe održavanja kola i klima uređaja u Ministarstvu životne sredine na čijem je čelu bio Dulić i upitao bivšeg ministra životne sredine zašto je 1,1 milijarda dinara iz Fonda utrošena na uvoz 140 tona polovnih akumulatora i 13 tona starih
guma.

Ta sredstva, kako je naveo Dinkić, data su kao subvencija onima koji uvezu tu vrstu otpada kako bi ga zbrinuli na svojim privatnim placevima uglavnom u Vojvodini, a pre svega u Subotici, gde Dulić živi.

"To nije otpad prikupljen u Srbiji. To je otpad iz inostranstva. Ovo nema nikakvog smisla", kazao je Dinkić i dodao da je Dulić potpisivao ugovore koji nemaju nikave veze sa zaštitom životne sredine.

Dinkić je kazao da je Vlada predložila ukidanje Fonda za zaštitu životne sredine zbog nenamenskog trošenja sredstava kako se u budućnosti ne bi desilo da se neko ponaša neodgovorno kao što se Dulić ponašao.

Povodom Dinkićevih optužbi, Dulić ga je pozvao da proveri "tračeve iz frizerskih salona" pre nego što ih izgovori u parlamentu i dodao da Dinkićevi navodi nisu argumenti za ukidanje Fonda već da je prava namera ministra finansija da centralizuje sav novac u državi i upravlja prema politici svoje stranke gazeći pritom svoje prethodnike.

Na navode Dinkića o reciklažnim centrima, Dulić je kazao da su akumulatori i gume jedan od najvažnijih segmenata primene zakona za podsticanje reciklažne industrije i da nijedna deponija nije u Subotici.

"Nijedan reciklažni centar nema veze sa mnom. Oni se nalaze po celoj Srbiji i nema ih u Subotici", kazao je Dulić.

Dulić je poručio Dinkiću da čini veliku grešku i nepravdu prema životnoj sredini predlaganjem ukidanja Fonda za zaštitu životne sredine, Agencije za hemikalije i Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost i ocenio da se time ugorožava i ono malo što je učinjeno u toj oblasti da bi jedna važna evropska
politika postala sastavni deo političkog sistema Srbije.

Posle oštre polemike Dulića i Dinkića u koju su se povremeno uključivali i poslanici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke, određena je jednočasovna pauza. U nastavku rada, parlament treba da razmotri izmene više finansijskih zakona posle čega i predloženi rebalans budžeta za 2012.

Dulić je potom novinarima izjavio da je tačno da je 1,1 milijarda dinara utrošena na reciklažu starih akumulatora i guma, ali prikupljenih u Srbiji, optuživši Dinkića da iznosi netačne podatke.

Sreda 19.09.2012. 15:28
Овај Дулић је невиђена будалетина! Шта му дође она Дулићка?
Sreda 19.09.2012. 15:33
Kako me nervira ovaj dulic...nemam zivaca za ponovnu registraciju, al bi mu najradije sve uzduz i popreko...
Sreda 19.09.2012. 17:08
Dulica na sud pa neka dokazuje otvoreno, crno na belo. Kako je samo pametan pa je "investirao" u stare akumulatore i gume. Dulicu sta bi sa tvojim solarnim centrom, najvecim u svetu gde Srbija nema nista od svega toga!??? Dinkicu, ukidajte taj fond a ovoga u narodnu masu da ga malo jonizujemo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online